Crypto academy

Zo werken support & weerstandlevels

support en weerstand

Support- en weerstandlevels zijn een van de belangrijkste aspecten van technische analyse (TA). Of het nou gaat om cryptocurrency, forex of aandelen, support- en weerstandlevels zijn er altijd. Waarom elke succesvolle trader naar deze levels opzoek gaat, wat deze precies zijn en hoe jij hiermee kan gaan traden lees je in de exclusieve post van CryptoTargets.

Wat zijn support- en weerstandlevels?

Kort gezegd is een weerstandslevel een punt op de koers waardoor de prijs niet heen weet te stijgen en een supportlevel een punt op de koers waaronder de prijs niet weet te dalen.

Op zich zijn dit vrij makkelijke begrippen om te begrijpen maar zijn deze wat moeilijker uit te voeren in de praktijk. Dit komt omdat de koers niet altijd exact op dezelfde prijs een ‘weerstand’ of ‘support’ krijgt. Je kan een support of weerstandslevel meer verduidelijken in een ‘prijsrange’ zoals je ziet op onderstaande foto.

Het grijze gebied is een supportlijn van Bitcoin. Je ziet dat we na een flinke daling vanaf een bepaald punt weer omhoog zijn geklommen (vanaf $9950 groene pijl). Hierna is de koers wederom teruggezakt naar ongeveer hetzelfde level op $9880 (rode pijl).

Er zit tussen deze twee prijzen een verschil van $70 maar toch krijgen we in beide gevallen een stijging vanaf dezelfde supportlijn/supportrange. Vervolgens stijgt de prijs door waarna het weer een terugval krijgt richting $9830 en hier wederom support krijgt.

We kunnen in dit geval, en dat is in de meeste gevallen zo, niet spreken van een exacte supportlijn. Vandaar dat we een supportrange hanteren door een grijs gebied uit te tekenen.

Op dezelfde foto verder in de koers zie je dat de prijs nogmaals meerdere keren support krijgt in dit gebied.

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<

supportlijn
supportlevel

Weerstandlevel

Laten we nu kijken naar een weerstandslevel. Een weerstandslevel is precies hetzelfde alleen dan omgekeerd. Zoals je weet, een weerstandslevel is dus een soort van obstakel (plafon) op de koers waardoor de prijs niet heen weet te stijgen.

Ook dit zien we op de onderstaande foto. De Bitcoinprijs daalt vanaf een bepaald punt ($9950 rode pijl) en stijgt na een flinke daling terug naar dit punt. Omdat de koers in de eerste instantie niet over dit level wist heen te stijgen is het aannemelijk dat het de tweede keer ook niet lukt en de koers hier dus een weerstand zal vinden.

Dit blijkt, want bij de groene pijl op $9930 zie je dat de koers weer omdraait en een daling inzet. Vervolgens test de koers nogmaals het grijze gebied en lukt het de derde keer niet om erdoorheen te stijgen.

In alle gevallen kon je dus in het grijze gebied een shortpositie openen en een mooi rendement scoren.

weerstandslevel
weerstandslevel

Hoe traders profiteren van support- en weerstandlevels

Actieve traders en investeerders zoeken constant naar support- en weerstandlevels. Dit doen ze dus om te kunnen identificeren waar de koers een omdraai kan maken of een pauze zal nemen in een omhoog- of laag lopende trend.

Marktpsychologie speelt een grote rol bij het vinden van deze levels aangezien actieve handelaren zullen onthouden waar zo’n level zich eerder bevond. De koers zal daarom ook vaak meer volatiel bewegen wanneer het een support of weerstandslevel zal bereiken. Dit komt dus omdat de handelaren die goed hun research hebben gedaan zullen inspelen vanaf zo’n level. Bij een weerstandslevel zullen ze hun Bitcoin (of andere handelswaren) verkopen waardoor de prijs dus daadwerkelijk een weerstand zal ondervinden en bij een supportlevel zullen zij hun Bitcoin weer inkopen waardoor de prijs dan ook een stijging zal gaan maken.

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<

Traden op support en weerstandslevels is een van de meest voorkomende handelstechniek en wordt zeker niet alleen gebruikt door beginners. Zelf de meest succesvolle investeerders ter wereld maken gebruik van deze lijnen omdat het een mooie investeringsmogelijkheid kan bieden.

Wanneer een prijs bij een support of weerstandslevel terecht komt kan het namelijk twee dingen doen:

1: het maakt inderdaad de omkeer en zal de andere richting op terug bewegen
2: de prijs stijgt/daalt door de support of weerstand heen en gaat door in zijn trend richting het eerst volgende support of weerstand level.

Het eerste geval is het meest aannemelijk, hierdoor is deze techniek zo populair is. De markt keert om bij een support of weerstandslevel en jij speelt hierop in. Makkelijker kan niet.

In circa 70% van de gevallen zal de koers de verwachte stijging of daling waarmaken. Dit geeft je dus gelijk wat meer duidelijkheid waarom zelfs de meest succesvolle investeerders ter wereld hierop inspelen. Een 70% succes-rate is namelijk erg goed.

In de overige 30% van de gevallen zal de koers dus dwars door de weerstand en support stijgen of dalen. Hoe je ervoor zorgt dat jij hier zo min mogelijk verlies op maakt lees je verderop. Eerst laten we zien wat je moet doen wanneer de koers bij een support of weerstandslevel terecht komt.

weerstand level

Op de bovenstaande foto zie je dat Bitcoin vanaf de onderliggende supportlijn (grijs gebied) een stijging omhoog heeft gemaakt. Boven op de koers zien we nu nogmaals een grijsgebied dat een weerstandslijn vertegenwoordigd. Hier heeft Bitcoin namelijk een keer weerstand gehad op $10620 en een keer op $10580.

Zoals we nu zien stijgt Bitcoin wederom door naar deze weerstandslijn (groene pijl) en zal de kans 70% groot zijn dat Bitcoin vanaf daar weer een daling gaat maken. Een short positie openen tussen $10580 en $10620 zal dus een mooie trade kunnen worden.

Welk target moet ik aanhouden?

De vraag is dan natuurlijk op welk punt je de positie weer met voldoende rendement moet afsluiten. Hier zijn verschillende methodes voor en het ligt er maar net aan welke jijzelf fijn vindt werken. We kijken nogmaals naar dezelfde foto.

weerstand level

Op het moment bekijken we de koers op de 4-uursgrafiek. Dit kan je zien als middellange trades die vanaf 1 dag tot meerdere dagen kunnen duren (hoe groter de timeframe, hoe langer de trade).

Ben je bereid om meerdere dagen te wachten op een hoger rendement? Dan kan je vanaf een weerstandslevel het onderliggende supportlevel als target aanhouden. In dit geval was dat de eerder besproken supportlevel op circa $9950 (onderste grijsgebied).

Ben je meer een korte termijn trader en wil je dagelijks rendement zien? Dan kan je wat verder inzoomen op de grafiek, zie onderstaande foto. Hier hebben we dezelfde koers voor ons alleen dan op de 15-minuten timeframe (kortere termijn).

supportlijn

Op de kortere termijn zijn namelijk ook support- en weerstandlevels te vinden. Deze support en weerstand levels zijn echter niet zo sterk als die van de langere termijn maar tellen we degelijk mee!

Op de foto zie je dat de koers op de korte termijn redelijk vaak de $10220 prijs heeft aangeraakt waardoor dit een korte termijn supportlijn is geworden (middelste grijsgebied).

Ben je dus meer van het korte termijn trader? Dan kan je altijd de korte termijn support of weerstandslijn als target aanhouden (in dit geval supportlijn). Heb je wat meer geduld? Dan houdt je de grotere supportlijn aan zoals te zien op onderstaande foto.

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<

Je kan de verschillende timeframes ook combineren. Je zoekt naar een weerstandslijn op de 4-uren timeframe en houdt de onderliggende supportlijn op de 15-minuten timeframe aan als target.

Verliezen beperken

Een 70% succes-rate geeft ons geen zekerheid. Vandaar dat we altijd een stop loss plaatsen op een positie. Zoals we net vertelden kan de koers op een support of weerstandslevel twee dingen doen. 1: er daadwerkelijk een omkeer maken (70%) of 2: en dwars doorheen stijgen (30%).

Mocht het zo zijn dat de koers dwars door een support of weerstandslevel heen breekt dan willen wij weer zo snel mogelijk uit de positie stappen om verlies te beperken. We sluiten de positie dus weer af wanneer de prijs onder de support daalt of over de weerstand stijgt.

Zie onderstaande foto en beeld je voor dat Bitcoin dus naar het grijze weerstandsgebied stijgt en jij hier een short positie opent. Vervolgens stijgt Bitcoin toch door over het grijze gebied en op dat moment stap je er weer uit (rode kruis). De kans dat Bitcoin na het breken van een weerstandslijn verder stijgt is namelijk wederom circa 70%. Je stelt de stop loss van de positie dus altijd boven de weerstandslijn.

stop loss over weerstandslijn

Tips om te perfectioneren

Zoals gezegd gebruiken alle grote traders ter wereld support- en weerstandslijnen. Maar zoals je ook weet is het moeilijker uit te voeren in de praktijk dan je denkt. Daarom geven we je een paar methodes mee die de meer ervaren traders gebruiken om de support en weerstandslijnen te perfectioneren.

1: ronde getallen.

Stel je eens voor dat je naar de markt gaat en aan de bakker vraagt om 1,398 brood. Dat klopt niet en zal je nooit doen. Hetzelfde geldt op de financiële markten, want inkopers willen het liefst een bepaald goed voor een ronde prijs hebben. Soms is het lastig aangezien vele cryptocurrencies waarde hanteren met meerder decimalen, maar ook dan is een rond decimaal altijd meer gewild dan een niet ronde.

Probeer dus in jouw grijs support of weerstandsgebied een rond getal te vinden. Deze prijs zal dus eerder geraakt worden dan de andere prijslevels in het support of weerstandsgebied.

2: indicators.

Verschillende indicators zoals de Moving Average of Fibonacci Retracement bieden informatie op het gebied van support en weerstandslijnen. Deze indicators zijn gewoon gratis en gemakkelijk toe te voegen op de koers. De 50,100 en 200 dagen Moving Average worden het meest gebruikt. Vallen deze lijnen dus precies in jouw support of weerstandsgebied?  Dan is de kans groot dat de koers precies op dat punt een omkeer gaat maken.

Slotwoord

Of je nou een beginnende of ervaren day of swing traders bent, het begrijpen en nauwkeurig uitvoeren van support en weerstandslijnen is noodzakelijk.

Een supportlijn dient dus als een vloer voor de huidige prijs en een weerstandslevel als plafon.

Wil je direct succesvol investeren en traden in cryptocurrency? Bekijk dan onze premium en sluit je aan bij de winnaars.

Geen financieel advies, onze posts zijn enkel bedoeld voor educatieve doeleinden