Wat zijn trendlijnen en hoe werken ze?

Trendlijnen zijn diagonale support en weerstandslijnen getekend op een koers. Middels deze trendlijnen kunnen handelaren vroegtijdig een in- of uitstapmoment vinden.

Wil jij ook handelen op een crypto exchange? Wij doen dit op Binance!

Trendlijnen

Trendlijnen kan je vergelijken met support en weerstandslijnen. Echter trendlijnen worden diagonaal toegevoegd (omhoog of omlaag lopend). Net als support en weerstandslijnen vormen trendlijnen de basis van technische analyse en worden deze lijnen toegepast door de meest ervaren investeerders ter wereld op zowel de forex, aandelen en cryptocurrency markt.

In de basis lijken trendlijnen dus erg op support en weerstandslijnen. Bekijk de bovenstaande foto om een indruk te krijgen.

We kunnen trendlijnen op twee verschillende manieren uittekenen. 1: in een opwaartse trend en 2: in een neerwaartse trend.

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt wordt een trendlijn in een opwaartse trend omhoog getekend zoals te zien op bovenstaande foto.

Een opwaartse trendlijn wordt getekend vanaf de laagste punten van een trend en bij een neerwaartse trendlijn is dat vanaf de hoogste punten van een trend.

Trendlijnen worden altijd toegepast op financiële grafieken en geven inzicht in vraag en aanbod. Opwaartse trendlijnen geven uiteraard informatie over een toenemende koopkracht (vraag is groter dan aanbod) en neerwaartse trendlijnen over een afnemende koopkracht (aanbod is groter dan vraag).

Nu je weet wat trendlijnen zijn leggen we je verder uit hoe jij deze opspoort en toepast.

Hoe vind ik trendlijnen?

trendlijnen
trendlijnen

Omhoog als zowel omlaag lopende trendlijnen kan je vinden door naar twee of meer van dezelfde retraces te zoeken. Bekijk bovenstaande foto voor duidelijkheid.

Hier staat Vechain op het punt om voor de vijfde keer deze lijn te raken en kan je van te voren een kooporder klaar zetten exact op dit level.

Wil jij ook handelen op een crypto exchange? Wij doen dit op Binance!

Op deze manier kunnen actieve handelaren vroegtijdig een instapmoment spotten. Hoe vaak de koers zo’n lijn aanraakt is altijd verschillend en ligt aan de markt omstandigheden. Zolang de koers deze lijn niet doorbreekt wordt deze als een geldig instapmoment beschouwd.

Ga dus opzoek in de grafiek naar 2 of meer verschillende retraces. Zoals je ziet op de grafiek van Vechain zie je dat de opwaartse trendlijn getekend kon worden na een flinke daling. Nummers 1 en 2 gaven de mogelijkheid om een opwaartselijn uit te tekenen.

Zoals duidelijk nu worden trendlijnen gebruikt om omhoog en omlaag lopende support en weerstandsniveaus op te sporen. Zoals bij Vechain te zien geeft een opwaartse trendlijn punten weer waarop de koers waarschijnlijk een support gaat vinden en waaronder de prijs niet zal gaan dalen. De neerwaartse trendlijn geeft dus punten weer waarboven de prijs nog waarschijnlijk niet zal gaan stijgen.

Om een neerwaartse trend te verduidelijken bekijk je onderstaande foto.

neerwaartse trendlijn
neerwaartse trendlijn

Met andere woorden, de markt geeft aan de hand van deze lijnen vaak informatie weer aan actieve handelaren dat de markt van richting veranderd wanneer een van deze lijnen wordt doorbroken.

Een opwaartse trendlijn wordt dan aan de onderkant doorbroken en zal naar beneden zakken en een neerwaartse trendlijn aan de bovenkant en zal dan vervolgens door omhoog stijgen.

Hetzelfde geldt als normale support en weerstandslevels.

Risico’s

Trendlijnen kunnen door iedereen anders worden getekend en geven dus geen zekerheid dat een koers van richting veranderd na het breken van zo’n lijn.

Op onderstaande foto zie je dat de koers een opwaartse trendlijn doorbreekt, maar echter al snel daarna stijgt de koers toch weer flink door. 

Wil je dus puur en alleen gaan traden middels trendlijnen? Dan zal ik aan het begin een klein winstpercentage aanhouden na het breken van een van deze lijnen totdat je wat meer kennis hebt opgedaan.

doorbroken trendlijn
doorbroken trendlijn

Slotwoord

Of je nou een beginnende of ervaren day of swing traders bent, het begrijpen en nauwkeurig uitvoeren van trendlijnen is noodzakelijk. Oefen eerst goed zonder het daadwerkelijk investeren van echt geld voordat je besluit hiermee te gaan traden. 

Wil jij ook handelen op een crypto exchange? Wij doen dit op Binance!

Een andere mogelijkheid is om te oefenen en te traden met de inkoopsignalen van onze analisten. 

Geen financieel advies, onze posts zijn enkel bedoeld voor educatieve doeleinden

Leave a Comment