Wat is Uniswap en hoe werkt het?

Uniswap is een set computerprogramma's die op de Ethereum-blockchain draaien en gedecentraliseerde token-swaps mogelijk maken. Het werkt met behulp van eenhoorns (zoals geïllustreerd door hun logo). Handelaren kunnen Ethereum-tokens op Uniswap inwisselen zonder iemand hun geld te hoeven vertrouwen. Ondertussen kan iedereen zijn crypto lenen aan speciale reserves die liquiditeitspools worden genoemd. In ruil voor het verstrekken van geld aan deze pools, verdienen ze vergoedingen.

Gecentraliseerde beurzen vormen al jaren de ruggengraat van de cryptocurrency-markt. Ze bieden snelle afwikkelingstijden, een hoog handelsvolume en een voortdurend verbeterende liquiditeit. Er wordt echter een parallelle wereld gebouwd in de vorm van betrouwbare protocollen. Gedecentraliseerde beurzen (DEX) vereisen geen tussenpersonen of bewaarders om de handel te vergemakkelijken.

Vanwege de inherente beperkingen van blockchain-technologie, was het een uitdaging om DEX-en te bouwen die zinvol concurreren met hun gecentraliseerde tegenhangers. De meeste DEX'en kunnen zowel qua prestaties als gebruikerservaring verbeteren.

Veel ontwikkelaars hebben nagedacht over nieuwe manieren om een gedecentraliseerde centrale te bouwen. Een van de pioniers hiervan is Uniswap. De manier waarop Uniswap werkt, is misschien wat moeilijker te begrijpen dan een meer traditionele DEX. We zullen echter snel zien dat dit model een aantal aantrekkelijke voordelen biedt.

Als resultaat van deze innovatie is Uniswap een van de meest succesvolle projecten geworden die deel uitmaakt van de Decentralized Finance (DeFi) -beweging. Laten we eens kijken wat Uniswap is, hoe het werkt en hoe u tokens erop kunt ruilen met een Ethereum-portemonnee.

Wat is Uniswap?

Uniswap is een gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol dat is gebouwd op Ethereum. Om preciezer te zijn, het is een geautomatiseerd liquiditeitsprotocol. Er is geen orderboek of een gecentraliseerde partij vereist om transacties uit te voeren. Met Uniswap kunnen gebruikers handelen zonder tussenpersonen, met een hoge mate van decentralisatie en censuurbestendigheid.

Uniswap werkt met een model waarbij liquiditeitsverschaffers liquiditeitspools creëren. Dit systeem biedt een gedecentraliseerd prijsmechanisme dat de diepte van het orderboek in wezen gladstrijkt. We gaan dieper in op hoe het werkt. Houd er voorlopig rekening mee dat gebruikers naadloos kunnen wisselen tussen ERC-20-tokens zonder dat een orderboek nodig is.

Omdat het Uniswap-protocol gedecentraliseerd is, is er geen lijstproces. In wezen kan elk ERC-20-token worden gelanceerd zolang er een liquiditeitspool beschikbaar is voor handelaren. Als gevolg hiervan rekent Uniswap ook geen listingkosten aan. In zekere zin fungeert het Uniswap-protocol als een soort openbaar goed.

Het Uniswap-protocol is in 2018 gemaakt door Hayden Adams. Maar de onderliggende technologie die de implementatie inspireerde, werd voor het eerst beschreven door de medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin.

Hoe werkt Uniswap?

Uniswap laat de traditionele architectuur van digitale uitwisseling achter zich doordat het geen orderboek heeft. Het werkt met een ontwerp genaamd Constant Product Market Maker, een variant van een model genaamd Automated Market Maker (AMM). Geautomatiseerde marktmakers zijn slimme contracten die liquiditeitsreserves (of liquiditeitspools) aanhouden waartegen handelaren kunnen handelen.

Deze reserves worden gefinancierd door liquiditeitsverschaffers. Iedereen kan een liquiditeitsverschaffer zijn die een equivalente waarde van twee tokens in de pool stort. In ruil daarvoor betalen handelaren een vergoeding aan de pool die vervolgens wordt verdeeld onder liquiditeitsverschaffers op basis van hun aandeel in de pool. Laten we eens nader bekijken hoe dit werkt. Liquiditeitsverschaffers creëren een markt door een equivalente waarde van twee tokens te storten.

Dit kunnen ETH- en een ERC-20-token of twee ERC-20-tokens zijn. Deze pools bestaan gewoonlijk uit stablecoins zoals DAI, USDC of USDT, maar dit is geen vereiste. In ruil daarvoor krijgen liquiditeitsverschaffers “liquiditeitstokens”, die hun aandeel in de gehele liquiditeitspool vertegenwoordigen. Deze liquiditeitstokens kunnen worden ingewisseld voor het aandeel dat ze vertegenwoordigen in de pool.

Laten we dus eens kijken naar de ETH / USDT-liquiditeitspool. We noemen het ETH-gedeelte van de pool x en het USDT-gedeelte y. Uniswap neemt deze twee hoeveelheden en vermenigvuldigt ze om de totale liquiditeit in de pool te berekenen. Laten we dit k noemen. Het kernidee achter Uniswap is dat k constant moet blijven, wat betekent dat de totale liquiditeit in de pool constant is. De formule voor totale liquiditeit in de pool is dus: x * y = k

Dus, wat gebeurt er als iemand een ruil wil maken?

Laten we zeggen dat Alice 1 ETH koopt voor 300 USDT met behulp van de ETH / USDT-liquiditeitspool. Door dat te doen, verhoogt ze het USDT-gedeelte van de pool en verlaagt ze het ETH-gedeelte van de pool. Dit betekent effectief dat de prijs van ETH omhoog gaat. Waarom? Er zit na de transactie minder ETH in de pool en we weten dat de totale liquiditeit (k) constant moet blijven. Dit mechanisme bepaalt de prijsstelling. Uiteindelijk is de prijs die voor deze ETH wordt betaald, gebaseerd op hoeveel een bepaalde transactie de verhouding tussen x en y verschuift.

Het is vermeldenswaard dat dit model niet lineair schaalbaar is. In feite geldt dat hoe groter de volgorde is, hoe meer de balans tussen x en y verschuift. Dit betekent dat grotere bestellingen exponentieel duurder worden in vergelijking met kleinere bestellingen, wat leidt tot steeds grotere hoeveelheden slip. Het betekent ook dat hoe groter een liquiditeitspool is, hoe gemakkelijker het is om grote orders te verwerken. Waarom? In dat geval is de verschuiving tussen x en y kleiner.

Wat is een tijdelijk verlies?

Zoals we hebben besproken, verdienen liquiditeitsverschaffers vergoedingen voor het verstrekken van liquiditeit aan handelaren die tussen tokens kunnen wisselen. Moeten er nog andere liquiditeitsverschaffers op de hoogte zijn? Ja. Er is een effect dat tijdelijk verlies wordt genoemd. Laten we zeggen dat Alice 1 ETH en 100 USDT in een Uniswap-pool stort.

Aangezien het tokenpaar een gelijkwaardige waarde moet hebben, betekent dit dat de prijs van ETH 100 USDT is. Tegelijkertijd is er in totaal 10 ETH en 1.000 USDT in de pool - de rest wordt gefinancierd door andere liquiditeitsverschaffers, net als Alice. Dit betekent dat Alice een aandeel van 10% in de pool heeft. Onze totale liquiditeit (k) is in dit geval 10.000. Wat gebeurt er als de prijs van ETH stijgt tot 400 USDT?

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Onthoud dat de totale liquiditeit in de pool constant moet blijven. Als ETH nu 400 USDT is, betekent dit dat de verhouding tussen hoeveel ETH en hoeveel USDT er in de pool zit, is veranderd. In feite is er nu 5 ETH en 2.000 USDT in de pool. Waarom? Arbitragehandelaren zullen USDT aan de pool toevoegen en ETH eruit verwijderen totdat de ratio de juiste prijs weergeeft. Daarom is het cruciaal om te begrijpen dat k constant is.

Dus besluit Alice haar geld op te nemen en krijgt ze 10% van de pool op basis van haar aandeel. Als gevolg hiervan krijgt ze 0,5 ETH en 200 USDT, in totaal 400 USDT. Het lijkt erop dat ze een mooie winst heeft gemaakt. Maar wacht even, wat zou er zijn gebeurd als ze haar geld niet in het zwembad had gestopt? Ze zou 1 ETH en 100 USDT hebben, in totaal 500 USDT.

Alice zou eigenlijk beter af zijn geweest door HODLing dan in de Uniswap-pool te deponeren. In dit geval is het tijdelijke verlies in wezen de alternatieve kosten van het samenvoegen van een token dat in prijs stijgt. Dit betekent alleen dat Alice, door geld te storten op Uniswap in de hoop vergoedingen te verdienen, andere kansen misloopt.

Merk op dat dit effect werkt ongeacht in welke richting de prijs verandert vanaf het moment van de storting. Wat betekent dit? Als de prijs van ETH daalt ten opzichte van het moment van storting, kunnen de verliezen ook worden vergroot. Als je hier een meer technische uitleg voor wilt, bekijk dan het artikel van Pintail erover.

Maar waarom is het verlies vergankelijk? Als de prijs van de gepoolde tokens terugkeert naar de prijs toen ze aan de pool werden toegevoegd, wordt het effect verzacht. Aangezien liquiditeitsverschaffers vergoedingen verdienen, kan het verlies in de loop van de tijd worden gecompenseerd. Toch moeten liquiditeitsverschaffers zich hiervan bewust zijn voordat ze geld aan een pool toevoegen.

Hoe verdient Uniswap geld?

Het is niet zo. Uniswap is een gedecentraliseerd protocol dat geen native token heeft. Alle vergoedingen gaan naar liquiditeitsverschaffers en geen van de oprichters krijgt een korting op de transacties die via het protocol plaatsvinden. Momenteel bedragen de transactiekosten die aan liquiditeitsverschaffers worden uitbetaald 0,3% per transactie.

Deze worden standaard toegevoegd aan de liquiditeitspool, maar liquiditeitsverschaffers kunnen ze op elk moment aflossen. De vergoedingen worden verdeeld volgens het aandeel van elke liquiditeitsverschaffer in de pool. Een deel van de vergoedingen kan in de toekomst worden besteed aan de ontwikkeling van Uniswap. Het Uniswap-team heeft al een verbeterde versie van het protocol geïmplementeerd, genaamd Uniswap v2.

Hoe maak je gebruik van Uniswap

Uniswap is een open-sourceprotocol, wat betekent dat iedereen er zijn eigen frontend-applicatie voor kan maken. De meest gebruikte is echter https://app.uniswap.org of https://uniswap.exchange.

Ga naar de Uniswap-interface.

Verbind je portemonnee. U kunt MetaMask, Trust Wallet of elke andere ondersteunde Ethereum-portemonnee gebruiken.

Selecteer het token waarmee u wilt ruilen.

Selecteer het token waarnaar u wilt inwisselen.

Klik op Swap.

Bekijk een voorbeeld van de transactie in het pop-upvenster.

Bevestig het transactieverzoek in uw portemonnee.

Wacht tot de transactie is bevestigd op de Ethereum-blockchain. U kunt de status ervan volgen op https://etherscan.io/.

Uniswap (UNI) token

UNI is het oorspronkelijke token van het Uniswap-protocol en geeft de houders recht op bestuursrechten. Dit betekent alleen dat UNI-houders kunnen stemmen over wijzigingen in het protocol. We hebben eerder besproken hoe het protocol al heeft gediend als een soort openbaar goed. Het UNI-token versterkt dit idee.

Bij het ontstaan zijn 1 miljard UNI-tokens geslagen. 60% daarvan wordt verspreid onder bestaande Uniswap-communityleden, terwijl 40% in de loop van vier jaar beschikbaar zal worden gesteld aan teamleden, investeerders en adviseurs. Een deel van de distributie binnen de gemeenschap gebeurt via liquiditeitsmining. Dit betekent dat UNI wordt uitgekeerd aan degenen die liquiditeit verschaffen aan de volgende Uniswap-pools:ETH / USDT , ETH / USDC , ETH / DAI , ETH / WBTC.

Conclusie

Uniswap is een innovatief exchange protocol gebouwd op Ethereum. Hiermee kan iedereen met een Ethereum-portemonnee tokens uitwisselen zonder tussenkomst van een centrale partij. Hoewel het zijn beperkingen heeft, kan deze technologie enkele opwindende implicaties hebben voor de toekomst van betrouwbare token swapping. Zodra Ethereum 2.0-schaalbaarheidsoplossingen live gaan op het netwerk, kan Uniswap daar waarschijnlijk ook van profiteren.


PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!


Plaats een reactie