Wat is tokenized Bitcoin?

In het taalgebruik van de cryptocurrency-industrie verwijst een "munt" naar een digitale valuta die eigen is aan een blockchain. BTC is eigen aan het Bitcoin-netwerk. Ether (ETH) is eigen aan het Ethereum-netwerk. Ondertussen is een "token" een cryptocurrency die niet eigen is aan het blockchain-netwerk waarop het werkt. Het Ethereum-netwerk host bijvoorbeeld veel tokens.

Deze omvatten Compound's COMP-token, Uniswap's UNI-token en zelfs. "Tokenization" verwijst naar het proces waarbij een activum dat niet afkomstig is van een bepaalde blockchain op de blockchain als een token wordt weergegeven. Activa zoals edelmetalen en zelfs allemaal getokeniseerd op verschillende blockchain-netwerken. Dat geldt ook voor BTC.

Over het algemeen omvat het proces van tokenisatie een soort bewaarder die het niet-native activum vasthoudt en het vereiste aantal tokens op de relevante blockchain slaat. Elk token dat een activum vertegenwoordigt, wordt verondersteld te worden ondersteund door ten minste dezelfde waarde van dat activum. Daarom kunnen gebruikers het tokenized asset inwisselen voor het daadwerkelijke asset dat het vertegenwoordigt door het te branden.

Met een steun in een verhouding van minstens 1: 1, blijft de waarde van elk token minstens gelijk aan de huidige marktwaarde van het echte actief. Protocollen die BTC-tokenisatieservices bieden, bevatten doorgaans BTC of ander onderpand met een gecentraliseerde bewaarder, virtuele machine of smart contract. De aard van de bewaarder zelf bepaalt het proces waarmee nieuwe BTC-backed tokens worden geslagen. Verschillende oplossingen brengen gebruikers ook met hun eigen risico's en voor- en nadelen.

Eenmaal geslagen, kunnen houders hun tokenized BTC gebruiken om te communiceren met verschillende DeFi-protocollen. Ze kunnen ze ook verhandelen op secundaire markten, wat een extra manier biedt om blootstelling te verkrijgen aan degenen die het nog niet hebben.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Waarom tokeniseren Bitcoin?

BTC is verreweg de meest gevestigde digitale valuta. Bijna 12 jaar na de oprichting leidt het de sector met bijna alle maatregelen. De marktkapitalisatie van $ 240 miljard is goed voor de hele markt voor cryptocurrency. Ondertussen is de hash-uitslag van het netwerk, een maatstaf voor de algehele veiligheid, die van alle andere digitale valuta samen.

Het historische record van Bitcoin, het robuuste beveiligingsmodel en de relatief grote marktkapitalisatie maken BTC voor veel investeerders relatief stabiel. Bovendien vermindert de eenvoudige functionaliteit van het netwerk de technische risico's waarmee het wordt geconfronteerd. Deze factoren, in combinatie met zijn fel verdedigde aanbodlimiet van 21 miljoen BTC, maken het de sterkste kandidaat voor een waardeopslag in de cryptocurrency-industrie van vandaag. De recente opname van BTC op de balans van beursgenoteerde bedrijven zoals, en anderen, is hiervan een bewijs.

Het netwerk heeft echter zijn beperkingen. Transacties zijn traag in vergelijking met andere blockchain-netwerken. Hoewel de 10 minuten bloktijd van Bitcoin en het relatieve gebrek aan technische complexiteit de algehele beveiliging van het netwerk versterken, beperken deze factoren de aantrekkingskracht van het gebruik van BTC voor bepaalde soorten toepassingen, zoals DeFi-apps, die gebruikers naar andere blockchain-netwerken trekken.

WIL JIJ OOK BITCOIN KOPEN?

WIJ DOEN DIT VIA BITCOINMEESTER.NL

Om dit tegen te gaan, zetten sommige ontwikkelaars zich in voor het Bitcoin-netwerk. De meeste projecten die afhankelijk zijn van slimme contracten, geven echter de voorkeur aan andere blockchains. Met zijn snellere transactietijden, meer diverse programmeeropties en de, is Ethereum het go-to-netwerk geworden voor degenen die gedecentraliseerde applicaties bouwen. Als zodanig beschikt het netwerk over de meest uitgebreide en levendige DeFi-sector. Het is daarom geen verrassing om te zien dat Ethereum ook de leiding heeft in termen van het aantal tokenized BTC dat het ondersteunt.

Ontwikkelaars achter tokenized BTC-projecten zien de enorme liquiditeit van de cryptocurrency als een kans om de uitbreiding van gedecentraliseerde financiering aan te moedigen, zonder noodzakelijkerwijs nieuw kapitaal nodig te hebben om de cryptocurrency-industrie te betreden. Zonder de liquiditeit van BTC aan te boren, wordt de groei in de sector beperkt door de omvang van de marktkapitalisaties van de veel kleinere netwerken waarop DeFi-apps zijn gebouwd.

Met een totale waarde van ongeveer $ 11,5 miljard die vandaag is geblokkeerd, vertegenwoordigt gedecentraliseerde financiering nog steeds een klein deel van de traditionele financiële dienstensector, namelijk tegen 2022. Gezien de omvang en ouderdom van de DeFi-niche, zou het absorberen van BTC-liquiditeit de sector zeker meer legitimiteit degenen in de financiële wereld die nog geen aandacht besteden aan de cryptocurrency-industrie.

Het aantal tokenized BTC op Ethereum laat zien dat er al een aanzienlijke vraag is om BTC-liquiditeit naar andere blockchains te brengen. De 2.700 tokenized munten op het netwerk zes maanden geleden zijn nu gestegen tot meer dan 150.000.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Wrapped Bitcoin (WBTC)

Begin 2019 gelanceerd door bestaande projecten Kyber, Ren en BitGo, is Wrapped Bitcoin (WBTC) verreweg het meest gevestigde project om BTC te tokeniseren. Er zijn momenteel meer dan 123.000 WBTC op Ethereum. In fiat-termen is de totale waarde op het moment van schrijven bijna $ 1,9 miljard. WBTC vertrouwt op een gecentraliseerde bewaarder om toezicht te houden op de opslag van de BTC-munten, evenals het daaropvolgende slaan en verbranden van WBTC.

Wanneer gebruikers WBTC willen slaan, doen ze dit via een van de verkopers van het project. De handelaar geeft het verzoek door aan de bewaarder, die de WBTC pepert in overeenstemming met het aantal in bewaring genomen BTC. Individuele handelaren en bewaarders worden goedgekeurd door de gedecentraliseerde autonome organisatie van het project, gewoonlijk een DAO genoemd.

Hoewel het duidelijk een gecentraliseerde implementatie is, streeft WBTC ernaar om zoveel mogelijk transparantie te behouden. Gebruikers kunnen zien in welke fondsen worden aangehouden en deze vergelijken met die op het Ethereum-netwerk. Dankzij het openbare karakter van zowel de Bitcoin- als Ethereum-blockchains is het bewijzen van volledige reserves van circulerende WBTC heel eenvoudig.

Volgens de WBTC-website zijn er momenteel 26 handelaren. Deze omvatten grote DeFi-projecten zoals Maker, Ren, Set Protocol en Aave. Ondertussen zijn er 17 leden van de DAO van het platform. Degenen die bekend zijn met gedecentraliseerde financiering zullen namen als Gnosis, OmiseGO, bZx en Kyber herkennen, die allemaal onder de DAO-leden voorkomen.

Bescherming van de BTC van gebruikers als enige bewaarder van het project is BitGo. Hoewel het vertrouwen op één enkele bewaarder bij sommige lezers de alarmbellen kan rinkelen, is het bedrijf een van de meest prominente bewaarnemers in de branche. Het wordt gereguleerd door de Division of Banking in South Dakota en heeft een beleid van Lloyd's of London.

WIL JIJ OOK BITCOIN KOPEN?

WIJ DOEN DIT VIA BITCOINMEESTER.NL

Ondanks zijn inloggegevens vertegenwoordigt BitGo nog steeds een vertrouwde derde partij. Voor velen in de branche staat dit op gespannen voet met het ethos van cryptocurrency. Dat geldt ook voor de verplichting om te voldoen aan antiwitwasregelgeving, zoals Know Your Customer-cheques, die vereisen dat iemands identiteit bekend wordt gemaakt voordat WBTC wordt geslagen. Om deze redenen hebben andere projecten geprobeerd BTC op een meer vertrouwde manier naar het Ethereum-netwerk te brengen.

Smart Contract Risico

Gezien de groei van BTC op Ethereum dit jaar, is het duidelijk dat er veel vraag is van BTC-houders om de waarde van hun investeringen in te zetten in de bloeiende DeFi-sector van Ethereum. Het is echter belangrijk om de inherente risico's van DeFi in overweging te nemen voordat u probeert te communiceren met gedecentraliseerde financiële applicaties.

Het is heel goed mogelijk dat DeFi-applicaties een potentieel enorm aanvalsoppervlak heeft voor diegenen die kwetsbaarheden in code willen misbruiken. In 2020 zijn slimme contracten bij verschillende gelegenheden opgeslokt door zowel opportunisten als kwaadwillende actoren. Uiteraard waren veel aanvallen gericht op volledig niet-gecontroleerde projecten, die ook passieve inkomstengenererende kansen kunnen bieden met behulp van tokenized BTC.

Toegegeven, van DeFi-projecten kiezen nu voor slimme contractcontrolediensten. Maar zelfs gecontroleerde projecten kunnen risico's inhouden. De open, toestemmingsloze aard van de sector en de interoperabiliteit van verschillende protocollen kunnen kwetsbaarheden creëren die moeilijk waarneembaar zijn totdat systemen live zijn - en met echt kapitaal op het spel. In een niche die zo nieuw en complex is als DeFi, waar steeds grotere sommen geld mee gemoeid zijn, is het moeilijk om te geloven dat auditors elk denkbaar misbruik kunnen verklaren.

Gasprijzen drijven Bitcoin naar andere netwerken

Een extra tekortkoming van interactie met Ethereum DeFi via tokenized BTC heeft betrekking op schaalbaarheid. Niet alleen is het aantal BTC en TVL in DeFi-toepassingen op het netwerk dit jaar snel gegroeid, maar ook dit jaar. Elke interactie met op Ethereum gebaseerde applicaties vereist een update van de blockchain. Nu DeFi de vraag naar blokruimte stimuleert, zijn de gasprijzen gestegen tot niveaus die alles behalve de rijkste prijzen, zelfs als ze deze zogenaamd open en toegankelijke financiële diensten gebruiken.

De tekortkomingen van de Ethereum-blockchain, in de huidige implementatie, moedigen voorstanders van andere slimme contract-compatibele platforms aan om de DeFi-ontwikkeling serieuzer na te streven. Het TRON-netwerk is bijvoorbeeld zelf een veel goedkoper platform voor gedecentraliseerde financiering geweest. Inspanningen zoals the, pearl.finance, salmon.finance en anderen lenen niet alleen van de functionaliteit van hun op Ethereum gebaseerde tegenhangers, maar ook van hun oneerbiedige branding. Andere Ethereum-concurrenten die een toenemende DeFi-ontwikkeling zien, zijn onder meer Polkadot, EOS en Cosmos.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Nu de opties voor DeFi-gebruikers toenemen, is het geen verrassing dat tokenized BTC-oplossingen nu bruggen vormen tussen de Bitcoin-blockchain en niet-Ethereum-netwerken. BitGo maakte eind september bekend dat het met TRON samenwerkte. Ondertussen is TRON's eigen zelfgebakken oplossing dat wel. Evenzo werkt Interlay aan de implementatie, PolkaBTC, die naar verwachting begin 2021 live gaat.

Plaats een reactie