Wat is het verschil tussen een crypto broker en exchange?

broker of exchange?

Voor beginnende traders en investeerder is het vaak lastig om te kiezen tussen de vele brokers en exchanges om op te gaan handelen. In eerste instantie is het de vraag of je wilt gaan handelen in cryptocurrency, aandelen of forex. Weet je nog niet wat het beste bij jou past? Lees dan deze gerelateerde post.

In deze post leggen we het verschil uit tussen CRYPTO brokers en CRYPTO exchanges en bespreken we de voor- en nadelen hiervan.

Crypto brokers VS exchanges

Crypto Broker

Een cryptocurrency broker kan je vergelijken met een bemiddelaar. Een bemiddelaar die zijn cryptocurrencies in- en verkoopt op een exchange en deze vervolgens weer in- en verkoopt aan en van zijn eigen klanten met een kleine winstpercentage. Wanneer je handelt bij een broker handel je dus eigenlijk indirect op een exchange. Bekende Nederlandse brokers die voldoen aan bovenstaande tekst zijn Bitvavo en Bitcoinmeester.

Het kan verschillende redenen hebben waarom crypto liefhebbers handelen via een Nederlandse broker met een hogere fee in plaats van op een internationale exchange die veel goedkoper is. Via een Nederlandse broker heb je bijvoorbeeld Nederlandse support en is het kantoor gevestigd in Nederland. Het geeft veel mensen een wat ‘veiliger’ gevoel om hun handelsvermogen op te slaan op Nederlands grondgebied.

Verder zijn brokers gebruiksvriendelijker dan exchanges waardoor beginners ook vaak de neiging hebben om op een broker te gaan handelen. Het grootste voordeel van een Nederlandse crypto broker is het kunnen aankopen van cryptocurrency zoals Bitcoin middels IDEAL, dit kan op de meeste exchanges namelijk niet.

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<

Exchanges

Een exchange is de plek waar real-time cryptocurrency wordt verhandeld tussen kopers en verkopers onderling en wordt gezien als een wat meer geavanceerde manier voor het actief handelen in cryptocurrency. Doordat er geen bemiddelaar in dit proces te pas komt zijn de kosten voor het handelen in cryptocurrency via een exchange fors goedkoper. Bij een broker kan je denken aan gemiddelde aankoopfees van 1% en verkoopfees van wederom 1%. Bij een exchange daar in tegen kan je denken aan gemiddelde fees van 0.1% bij aan- en verkoop,  10x goedkoper dus.

Een exchange heeft in tegen stelling tot een broker een groter aanbod in cryptocurrencies en biedt veel meer functionaliteit. Echter heb je wel kennis van het systeem nodig wil je hier optimaal gebruik van maken. Enkele voordelen van de functionaliteit van een exchange zijn limit orders, market orders, stop losses en trailing stop losses. Daarnaast kan je op een exchange optimaal technische analyse uitvoeren over de livekoersen waarop je wilt gaan handelen. Er zijn talloze filmpjes op Youtube te vinden die bijvoorbeeld de exchange Binance van top tot teen bespreken.

Daarnaast heb je op een exchange vaak de mogelijkheid om te handelen in futures (hefbomen), je cryptocurrency te staken en te investeren voor de langere termijn.

Crypto exchanges zijn voornamelijk internationaal. Dit betekent dus dat je geen cryptocurrency kan aanschaffen middels IDEAL en je dus in het bezit moet zijn van een creditcard.

Wat veel traders en investeerders daarom doen is eenmalig cryptocurrency aanschaffen via een broker zoals Bitcoinmeester en deze vervolgens versturen naar een exchange, zoals Binance, om te traden.

 

Wat past bij mij?

Je moet jezelf de vraag stellen of je eenmalig in cryptocurrency wilt investeren of hierin actief wilt gaan handelen. Wil je actief handelen? Dan is een exchange een veel betere plek om hiermee te gaan beginnen dan op een broker.

Als je liever eenmalig wilt investeren in cryptocurrency dan is een broker veel beter dan een exchange. Vanaf de broker kan je namelijk overzichtelijk kiezen waarin je wilt investeren en de aangekochte cryptocurrency veilig bewaren in de wallet op de website of een coldwallet buiten de website.

Je kan beide (broker & exchange) dus eenvoudig combineren wanneer je niet over een creditcard beschikt maar toch actief wilt gaan handelen.

Via deze pagina kan je besluiten welke broker en/of exchange je wilt gaan gebruiken.

Valkuilen

Er zijn ook brokers die handelen in CFD (Contract For Differents). Wanneer je investeert bij brokers die handelen in CFD’s moet je er op letten dat je GEEN echte cryptocurrency koopt maar enkel meelift op de koers.

Wanneer je bijvoorbeeld besluit om te investeren in Bitcoin en je dit aanschaft op een CFD broker heb je nooit de mogelijkheid om de Bitcoin te versturen naar een andere plek. Je moet je ‘Bitcoin’ dan namelijk weer verkopen aan de broker (je verkoopt het contract terug) en jij krijgt de geïnvesteerde euro’s weer op je account gestort. Een voorbeeld van een CFD brokers = Plus500.

Mijn mening is om niet te investeren via CFD brokers. Vaak kan je hier maar een bepaalde tijd een positie vasthouden en gaan er geruchten rond over koers manipulatie.

Nederland heeft zover ik weet geen geregistreerde CFD brokers. CFD brokers zijn dus voornamelijk in het buitenland gevestigd en makkelijk te onderscheiden van officiële Nederlandse crypto brokers.

Betrouwbare broker & exchanges

Besluit je te gaan handelen via een Nederlandse crypto broker, of wil je een broker gebruiken als tussenstap voor een exchange? Dan raden wij Bitcoinmeester.nl aan. Meer weten over Bitcoinmeester? Lees dan deze gerelateerde post.

Wil je actief gaan handelen in cryptocurrency? Dan raden wij de trade exchange Binance aan. Binance is de grootste exchange en meest betrouwbare exchange ter wereld. Meer weten over Binance? Bekijk dan deze gerelateerde post.

Special

Ben je nieuw in de cryptocurrency wereld en heb je geen idee waar je moet beginnen? Of ben je al een wat meer ervaren trader maar lukt het niet om de juiste winstgevende strategie te vinden? Dan is onze PREMIUM zeker wat voor jou!

In onze premium heb je de mogelijkheid om ervaren crypto analisten op de voet te volgen en zelfs te kopiëren. Onze analisten investeren cryptocurrency voor de lange termijn en handelen daarnaast actief mee met de hevige koersbewegingen. Middels in- en verkoop signalen handel jij mee in exact dezelfde cryptocurrencies die de aandacht hebben getrokken van handelaren met meer dan 5 jaar trade ervaring. Voor een reële prijs kan jij direct een frisse en wellicht winstgevende start maken in deze veelbelovende wereld.

Voor alle informatie kan je terecht op onze premiumpagina.