Wat is een digitale valuta van de centrale bank (CBDC)?

Invoering

De technologie achter het verplaatsen van geld in de traditionele financiële wereld heeft het tempo van de veranderingen in de rest van de wereld niet echt bijgehouden. Hoewel het maar een beetje meer is dan bits van de ene plaats naar de andere verzenden, kan het verzenden van geld duur zijn en meer tijd in beslag nemen dan wat men zou willen.

Veel regeringen zijn actief bezig met het ontwikkelen van een nieuw type digitale valuta. De belangrijkste voordelen zouden zijn om de efficiëntie van betalingssystemen te vergroten en de kosten voor alle betrokkenen te verlagen. Je zou CBDC's kunnen zien als digitaal fiatgeld dat is gebouwd op een nieuwe technologische laag die is geïnspireerd door de vooruitgang die is voortgebracht door blockchain.

Het is waarschijnlijk dat veel landen deze digitale valuta in het komende decennium zullen gaan gebruiken. Dus hoe werken ze?

Wat is een digitale valuta van de centrale bank (CBDC)?

Een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) is een digitale vorm van fiatvaluta. Als zodanig is het vastgesteld als geld door overheidsregulering.

De aanpak voor het ontwerpen van een CBDC zal waarschijnlijk sterk variëren, afhankelijk van het uitgevende land. Sommige implementaties zijn waarschijnlijk gebaseerd op blockchain of een ander type gedistribueerde grootboektechnologie (DLT), terwijl andere waarschijnlijk slechts een gecentraliseerde database zijn. Blockchain gebaseerde systemen zullen een token gebruiken om de digitale vorm van fiat-valuta weer te geven.

Hoewel we zouden kunnen stellen dat CBDC's zijn geïnspireerd door cryptocurrencies zoals Bitcoin, zijn ze behoorlijk verschillend. CBDC's worden uitgegeven door een staat en worden door een overheid tot wettig betaalmiddel verklaard.

WIL JIJ OOK BITCOIN KOPEN?

WIJ DOEN DIT VIA BITCOINMEESTER.NL

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn grenzeloos en worden niet uitgegeven door een staat of gecentraliseerde entiteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen grensoverschrijdende betalingen kunt doen met een CBDC, maar Bitcoin weet niet eens wat nationale grenzen zijn. Veel centrale banken overwegen of experimenteren actief met een proof-of-concept voor CBDC's.

China werkt sinds 2014 aan een project met de naam DC/EP, wat staat voor Digital Currency / Electronic Payments. Een actieve proef voor de digitale yuan is al in verschillende steden uitgerold. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in oktober 2020 een rapport uitgebracht waarin een digitale euro wordt voorgesteld en de verdiensten van een dergelijke digitale valuta worden beoordeeld.

CBDC

Inzicht in digitale valuta van centrale banken (CBDC)

Vanuit technologisch oogpunt is een CBDC in wezen een database die wordt beheerd en gecontroleerd door de overheid (of mogelijk erkende entiteiten in de privésector). Dit is de reden waarom een CBDC een databank met toestemming is, aangezien alleen goedgekeurde actoren de mogelijkheid hebben om transacties op het netwerk uit te voeren.

Als zodanig heeft de gecentraliseerde entiteit die de database beheert ook de mogelijkheid om te voorkomen dat transacties doorgaan, transacties terug te draaien, tegoeden te "bevriezen" of adressen op de zwarte lijst te zetten.

Veel CBDC's zullen waarschijnlijk op hun eigen blockchains draaien. Sommige kunnen echter worden uitgegeven op openbare blockchains. Op deze manier zouden ze toestemming hebben gekregen om activa te verrekenen bovenop een toestemmingsloze basislaag. Dit zou het beste van twee werelden kunnen opleveren, aangezien de laag met toestemming de benodigde controle voor centrale banken zou kunnen bieden, terwijl de laag zonder toestemming de sterkste veiligheidsgaranties zou kunnen bieden.

Mee praten over cryptocurrency? Join de Telegram chatroom!

Dit zal echter waarschijnlijk niet de norm zijn. Op dit moment beschikt geen enkele openbare blockchain over de technologische middelen en heeft het de tand des tijds niet lang genoeg doorstaan om zo'n belangrijke taak veilig te kunnen uitvoeren.

Afgezien daarvan is het enigszins moeilijk om in het algemeen aan te geven hoe een CBDC werkt, aangezien elk land een andere benadering zal hebben. Ze zullen de technologie waarschijnlijk allemaal afstemmen op hun specifieke behoeften.

Voordelen van digitale valuta van de centrale bank (CBDC's)

Misschien heb je de uitdrukking “bankieren zonder bankieren” in relatie tot cryptocurrencies eerder gehoord. Hoewel het idee enige aantrekkingskracht heeft, zouden CBDC's dit doel waarschijnlijk beter kunnen bereiken dan gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin. Elke legale burger die gemakkelijk toegang heeft tot een goedkope bankrekening, kan de financiële inclusie vergroten.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Een ander voordeel zijn de technologische vooruitgang die een herziening van het geldsysteem kan brengen. Hoewel een groot deel van het fiatgeld in wezen bestaat uit cijfers in een database, is de meeste infrastructuur behoorlijk verouderd. Het versturen van een e-mail op zondagmiddag duurt - zoals het hoort - een paar seconden. Dankzij het momenteel ingewikkelde financiële systeem kan het verzenden van geld echter meerdere dagen duren.

Tijdens de economische reacties op de COVID-pandemie hebben we gezien dat centrale banken sneller dan ooit moeten handelen. CBDC's kunnen centrale banken en financiële instellingen in staat stellen om veranderingen in het monetair beleid directer dan ooit door te voeren. Dit kan de manier waarop centraal bankieren werkt, herzien.

Een CBDC maakt het ook gemakkelijker voor overheden en centrale banken om illegale activiteiten op te sporen.

CBDC's versus stablecoins

Dus dit klinkt allemaal vreselijk als een stablecoin, toch? Functioneel lijken ze enigszins op elkaar: ze vertegenwoordigen allebei fiatgeld in de vorm van een digitaal token. Onder de motorkap zijn ze echter heel anders.

De uitgifte van stablecoins wordt doorgaans afgehandeld door een particuliere entiteit en ze zijn in feite een weergave van fiatgeld of een ander actief. Ze kunnen worden ingewisseld voor de waarde die ze vertegenwoordigen, maar het is geen fiatgeld. CBDC's worden daarentegen door de overheid uitgegeven als fiatgeld.

WIL JIJ OOK BITCOIN KOPEN?

WIJ DOEN DIT VIA BITCOINMEESTER.NL

CBDC's versus cryptocurrencies

Zoals we eerder hebben vermeld, verschillen CBDC's van cryptocurrencies. CBDC's worden uitgegeven door een centrale bank en door de overheid als wettig betaalmiddel uitgegeven. Je zou een CBDC kunnen zien als bankbiljetten: het is een rekeneenheid, een betaalmiddel en een opslag van waarde.

Echte cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn behoorlijk verschillend. Ze worden niet uitgegeven door een regering en houden zich niet echt bezig met nationale grenzen. Ze zijn zonder toestemming, zonder vertrouwen en bestand tegen censuur. Bovendien is er geen gecentraliseerde entiteit die het netwerk beheert. Niemand kan uw Bitcoin-adres op de zwarte lijst zetten om een transactie naar een ander Bitcoin-adres te sturen.

Dus, welke is beter? Het hangt af van de use case. Het feit dat Alice Bitcoin naar Bob kan sturen zonder tussenpersonen of iemand die de mogelijkheid heeft om de transactie te censureren, is een krachtig idee. Tegelijkertijd heeft het zijn nadelen. Wat als een groot deel van het geld wordt gestolen? Wat als Alice per ongeluk haar spaargeld naar het verkeerde adres stuurt?

Soms kan het voor een entiteit nuttig zijn om de macht te hebben om transacties of blacklistadressen ongedaan te maken. Andere keren is het handiger om de voordelen te plukken die een gedecentraliseerd netwerk als Bitcoin de wereld kan bieden.

Conclusie

Kort gezegd kunnen we zeggen dat digitale valuta van centrale banken een digitale vorm van fiatgeld is. Veel van de implementaties van CBDC's zullen waarschijnlijk gebruikmaken van blockchain-technologie en iedereen een meer wrijvingsloze manier bieden om digitale betalingen te doen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het monetair beleid wat tot noch toe gevoerd is digitaal kan blijven voort bestaan, de grootste verandering is dat we tegenwoordig een keuze hebben in wat voor monetair beleid wij onze waarde voor de lange termijn willen opslaan.

Zoals te zien in de video, hebben we tot op heden moeten dealen met franctional reserve banking, dit gaat hartstikke goed totdat het niet meer goed gaat… We weten niet wat voor monetair beleid gevoerd gaat worden met de CBDC’s, wat we wel weten is dat het bovenstaande herhaald kan worden en dat we nu een keuze hebben wat betreft onze waarde opslag voor de lange termijn.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!


Plaats een reactie