crypto wallet
Crypto academy

Wat is een crypto wallet?

Om een cryptocurrency op te kunnen slaan heb je een wallet nodig. Een wallet is een plek om je digitale geld, je cryptocurrencies op te slaan. Eigenlijk gewoon je online portemonnee. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde core wallets en multi wallets.

Crypto core wallet

Een core wallet is er voor gemaakt om een type cryptocurrency in op te slaan, een “dedicated wallet”. Als je een core wallet hebt voor Bitcoin kan je hier alleen maar BTC in op slaan, stuur je hier bijvoorbeeld Ethereum ETH of Tron TRX naar toe, dan komt deze transactie niet aan en ben je je geld kwijt!

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<

Crypto multi wallet

Een multi wallet wordt tegenwoordig meer gebruikt. Dit is een wallet die, de naam zegt het al, geschikt is voor meerdere cryptocurrencies. Voorbeelden van veelgebruikte online multi-wallet’s zijn Coinomi en Trust wallet. Dit is een mooie uitkomst voor het bijvoorbeeld dagelijkse betalingen en handelen via decentralized exchanges zoals Binance. Echter zijn online portefeuilles altijd in gevaar voor hackers en andere aanvallen. Het is dus raadzaam om niet je volledige portfolio op een online wallet te zetten.

Wat een stuk veiliger is, is het gebruik van een offline of zogenaamde hardware wallet. Bekende voorbeelden van een hardware wallet zijn de Nano Ledger & Trezor. Dit zijn eigenlijk USB drives waar jij je cryptocurrency op kan opslaan. Zodra je deze hardware wallet loskoppelt van het internet staat je crypto dus offline en kan er niemand bij. Hardware wallets zijn raadzaam om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opslaan van altcoins die je langer wilt vast houden omdat je gelooft in het project en hier een ‘groot’ bedrag in het geïnvesteerd.

Een nieuwe crypto wallet aanmaken?

Bij het aanmaken van een nieuwe wallet is het uiterst belangrijk om je geheime sleutel op te slaan. Deze sleutel ontvang je eenmalig na het aanmaken van een nieuwe crypto wallet. Dit is vaak een sleutel die bestaat uit 12 woorden, met deze 12 woorden kan jij later je wallet weer terug vinden en inladen. Ben je deze 12 woorden kwijt en heb je geen toegang meer tot de wallet? Dan ben je alles wat op deze wallet staat kwijt.

Wees dus gewaarschuwd en zorg er voor dat je deze secret key ergens op een veilige plek op slaat. Ikzelf schrijf het altijd op een papiertje en leg deze in de kluis. Als je hier een foto van maakt of op een andere manier digitaal op slaat, dan kunnen deze gegevens altijd in verkeerde handen vallen!

Als je een wallet gebruikt waar je niet de optie krijgt om je private keys op te slaan, dan is dit vaak een “gecentraliseerde” wallet. Als je wat langer in de crypto wereld mee draait heb je de volgende gezegde vast al wel eens voorbij zien komen: “Not your keys, not your crypto”. Heb je zelf niet de geheime sleutel in handen? Dan heeft iemand anders eigenlijk jouw crypto in handen. Gebeurd er met deze persoon of platform iets, zoals een hack? Dan ben je met een beetje pech dus alles kwijt.

Een voorbeeld van een gecentraliseerde wallet zijn exchange’s, onder andere Binance, Bittrex & Kucoin. Je stuurt hier je crypto naar toe, maar omdat jij de geheime sleutel niet in bezit hebt, heb je geen controle over je crypto. Gaat een van de exchanges offline? Dan kan je tijdelijk niet bij je crypto. Worden ze gehacked? Dan ben jij misschien wel je geld kwijt! Dit is in het verleden helaas al vaak zat gebeurd. Natuurlijk moet je dit soort wallets wel gebruiken wanneer je actief wilt traden of investeren op een exchange en dat is ook helemaal niet verkeerd wanneer je dit doet op een betrouwbare exchange zoals Binance. Let er wel altijd op dat je niet je lange termijn cryptocurrencies op een exchange laat staan zoals eerder vermeld.

Zet alleen vermogen op een exchange als je hiermee bepaalde cryptocurrencies wilt aanschaffen (die je later verstuurd naar een offline wallet) of waarmee je actief wilt handelen.

Doe dus altijd goed onderzoek voordat je een wallet gebruikt, je koopt ook geen nieuwe portemonnee waar al een gat in zit!

>> Praat mee in onze crypto chatroom <<