Bitcoin en doodgaan
Algemeen Crypto academy

Wat gebeurt er met jouw Bitcoin als je dood gaat?

Naarmate cryptocurrency-investeringen steeds populairder worden, maken lange termijnbeleggers zich steeds meer zorgen over de ongemakkelijke vraag: wat gebeurt er met mijn Bitcoin (BTC) als ik dood ga?

Volgens een onderzoek uit 2020 van het Cremation Institute maakt bijna 90% van de crypto-eigenaren zich zorgen over wat er met hun crypto zal gebeuren nadat ze zijn overleden. Bovendien zijn cryptohouders, ondanks een grote bezorgdheid, naar verluidt vier keer minder geneigd om testamenten voor nalatenschappen te gebruiken dan niet-crypto-investeerders.

Zoals uitgelegd in de whitepaper, is Bitcoin een puur peer-to-peer-versie van elektronisch geld, waardoor online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere kunnen worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling.

Als gedistribueerd netwerk heeft Bitcoin geen centrale autoriteit om gebruikersfondsen te beheren, dus alleen de eigenaren kunnen hun activa beheren.

Bijgevolg gaan er elk jaar miljoenen dollars aan cryptovaluta verloren door de dood van de eigenaren. Crypto-verzekeringsmaatschappij Coincover schat dat ongeveer 4 miljoen Bitcoin, of $ 68 miljard op het moment van publicatie, niet meer in omloop is nadat de toegang verloren was gegaan, met een groot deel waarschijnlijk veroorzaakt door de dood.

Maar dit betekent niet dat cryptocurrencies zoals Bitcoin niet kunnen worden nagelaten en onvermijdelijk voor altijd begraven zullen worden bij de overleden eigenaar.

In feite zijn er een aantal manieren waarop beleggers hun crypto aan de volgende generatie kunnen nalaten, maar elke methode vereist enige besluitvorming en planning, evenals enige algemene kennis over hoe crypto werkt.

Bitcoin keys delen met betrouwbare familieleden

Het delen van sleutels met vertrouwde familieleden is waarschijnlijk een van de meest eenvoudige methoden om uw crypto door te kunnen geven. Enkele van de meest prominente mensen in de crypto-industrie hebben publiekelijk beweerd deze methode te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun cryptovaluta wordt doorgegeven.

Hal Finney, een vroege voorstander van Bitcoin en ontvanger van de eerste Bitcoin-transactie van BTC maker Satoshi Nakamoto, wilde zijn crypto-bezit aan zijn kinderen geven door simpelweg zijn sleutels te verstrekken. Ongeveer een jaar voor zijn dood in 2014 schreef Finney: 


“Die discussies over het erven van je bitcoins zijn van meer dan academisch belang. Mijn bitcoins worden opgeslagen in onze kluis en mijn zoon en dochter zijn technisch onderlegd. Ik denk dat ze veilig genoeg zijn. Ik voel me op mijn gemak met mijn nalatenschap. "


Deze crypto erving is eenvoudig, maar is mogelijk niet geschikt voor iedereen in de cryptocommunity. Deze manier om Bitcoin na te laten, kan ook als riskant worden beschouwd, aangezien gedeelde sleutels de verantwoordelijkheid met zich meebrengen om de crypto veilig te houden. Als u voor deze methode kiest, zorg er dan voor dat uw erfgenamen op de hoogte zijn van het plan en enkele best praktijkoefeningen doen om toegang tot de crypto te krijgen.

Sommige exchanges kunnen toegang tot crypto ontgrendelen met een overlijdensakte

Ondanks dat het Bitcoin-netwerk zelf niet geïnteresseerd is in zaken als ervingen, geven sommige cryptodiensten familieleden van een overleden cliënt toegang tot hun cryptovaluta. De grote in de Verenigde Staten gevestigde cryptocurrency exchange Coinbase, bijvoorbeeld, stelt nabestaanden in staat om toegang te krijgen tot de activa van een familielid na het verstrekken van een aantal documenten, waaronder een overlijdensakte en een testament.

Coinbase gebruikers kunnen ook een begunstigde een naam geven op hun Coinbase account. De procedure wordt echter niet rechtstreeks via Coinbase ondersteund, maar maakt eerder gebruik van de diensten van een estate planning-advocaat.

Een woordvoerder van Binance  's werelds grootste crypto-uitwisseling - vertelde Cointelegraph dat het bedrijf een soortgelijk beleid heeft om toegang te bieden aan begunstigden van cryptovaluta, maar ging niet verder in op het proces. "De begunstigde moet rechtstreeks contact opnemen met de klantenondersteuning, waar een van onze agenten hem door het proces kan begeleiden", zei de vertegenwoordiger.

Is een crypto erf-service het waard?

Er zijn ook enkele projecten die erop gericht zijn de erving van digitale valuta waarborgen. Bedrijven als Safe Haven, Casa en TrustVerse werken bijvoorbeeld aan hun eigen oplossingen waarmee mensen hun crypto-activa kunnen nalaten met behulp van blockchain-technologie en cryptografie.

Officieel gelanceerd in september, stelt Safe Haven's digitale ervingsplatform Inheriti gebruikers in staat om niet alleen toegang te geven tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, maar ook tot sociale mediaprofielen zoals Facebook en Google+. De CEO van Safe Haven, Dujardin Logino, zei dat noch Safe Haven noch Inheriti ooit zelf digitale activa zullen opslaan, maar eerder een service bieden om gecodeerde informatie op te slaan voor de activa in kwestie.

"Het is 100% jouw beslissing wie een Safe Key krijgt, aangezien Safe Haven of het platform Inheriti geen idee heeft wat je versleutelt", aldus Logino.

Hoewel gespecialiseerde diensten een op maat gemaakte oplossing kunnen bieden voor het probleem van de erving van cryptovaluta, bevinden ze zich over het algemeen nog in de beginfase van ontwikkeling en brengen ze ook een hoge vergoeding in rekening. Volgens Logino kost elke back-upshare door Safe Haven ongeveer $20 tot $40 in het oorspronkelijke token van het bedrijf, SHA. Een standaardeditie-oplossing brengt ook een maandelijks abonnement van $5 in rekening.