RSI indicator uitleg & voorbeelden

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Veel handelaren en actieve beleggers zijn opzoek naar hulpmiddelen die hun helpen om perfecte in- en verkoopmomenten te vinden. De RSI indicator (Relative Strenght Index) is een van de indicators die veel wordt gebruikt. Middels Deze RSI kan je namelijk een kantelpunt in een koers opzoeken.[/vc_column_text][vc_column_text]

Wat is de RSI precies?

Zoals je weet kan je RSI je helpen bij het vinden van in- en verkoop punten op een koers. Middels de MFI kan je RSI de enthousiasme vinden in een koersbeweging. De RSI meet de snelheid en richting van de koers en bepaald zo of een koers van bijvoorbeeld een cryptovaluta ‘overbought’ (te duur) en ‘oversold’ (te goedkoop) is.

Wanneer een cryptovaluta te duur is zal deze uiteraard worden verkocht aangezien handelaren er dan de beste prijs voor kunnen krijgen. Wanneer een cryptovaluta te goedkoop is wordt deze vanzelfsprekend ingekocht omdat een stijging in prijs onvermijdelijk is.

>> Praat mee over de laatste marktupdates in onze cryptocurrency chatroom <<

Rekensom

Om de rekensom van de RSI in kaart te brengen wordt gebruikgemaakt van de volgende formule: RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling))).

Om een gemiddelde stijging of daling te bereken bekijkt de RSI de slotkoers van een candle met de slotkoers van de candle daarvoor. Een slotkoers is het punt waarop de candle werd afgesloten.

Wanneer de slotkoers van een candle hoger is dan de candle daarvoor dan wordt de stijging tussen deze twee candles opgeteld bij de stijgers. Omgekeerd, wanneer de slotkoers van een candle lager is dan een candle daarvoor dan wordt het verschil tussen deze twee candles opgeteld bij de dalers.

De ratio die voortvloeit uit deze rekensom wordt uiteindelijk gebruikt om een ‘oscillator’ te maken die tussen de 0 en 100 beweegt. Wanneer de RSI onderdeel wordt van je trading strategie kan je zelf een tijdsperiode aangeven maar het beste is om hier niet mee te knoeien aangezien deze standaard al goed staat (14 dagen).

Het is niet belangrijk dat je bovenstaande tekst snapt om te er toch mee te kunnen werken.

[/vc_column_text][vc_column_text]

RSI indicator in de praktijk #1

Er zijn twee situaties waarin je de RSI uitstekend kan gaan gebruiken. In eerste instantie is dit het moment om te kijken of een koers ‘overbought’ of ‘oversold’ is.

Bij een signaalwaarde van de RSI boven de 70 kunnen we spreken van een overgekochte koers. Bij een signaalwaarde onder de 30 kunnen we spreken van een over-verkochte koers. Om de signaalwaarde in kaart te brengen kijken we naar de onderstaande foto.[/vc_column_text][vc_single_image image=”8591″ img_size=”full”][vc_column_text]We zien hier de hele RSI indicator die beweegt tussen 0 en 100. De 30 en 70 waardes zijn de standaardwaardes voor een over- ver of gekochte koers. Mocht de RSI lijn dus over de 70 stijgen of onder de 30 dalen? Dan geeft dat dus een in- of verkoop indicatie aan zoals te zien op onderstaande foto.[/vc_column_text][vc_single_image image=”8592″ img_size=”full”][vc_column_text]

>> Praat mee over de laatste marktupdates in onze cryptocurrency chatroom <<

Wanneer de RSI lijn over de 70 stijgt betekent dat dat de cryptovaluta te hard is gestegen en een daling terecht zal zijn. Wanneer de RSI lijn onder de 30 daalt betekent dat dat de cryptovaluta te hard is gedaald en een stijging terecht zijn.

Sommige actieve handelaren gebruiken liever een 20-80 indicatie in plaats van 30-70. Dit zal voor minder fout marges zorgen maar ook voor een flink stuk minder indicaties. Kijk voor jezelf wat het beste werkt en pas zo nodig de instellingen van de RSI aan.[/vc_column_text][vc_column_text]Waar je op moet letten

Een stijging over de 70 waarde geeft zoals je weet dus aan dat de koers sterk omhoog stijgt. Dit wil dus niet altijd zeggen dat wanneer de RSI lijn over de 70 stijgt jij een short positie moet openen. Sommige handelaren kopen namelijk juist in wanneer deze lijn over de 70 stijgt (of verkopen wanneer het onder de 30 daalt). Een overbought of oversold RSI blijkt vaker te werken wanneer de markt zich in zijwaartse bewegingen bevindt. Gebruik techniek in dus niet in een up- of downtrend.

We raden ook aan om de overbought of oversold RSI als een van de meerdere confirmaties te gaan gebruiken voor het openen van een positie in een zijwaartse markt.[/vc_column_text][vc_column_text]

RSI indicator in de praktijk #2

De RSI overbought en oversold techniek werkt dus zeker niet altijd even accuraat in een up- of downtrend maar zal vaker worden toegepast in een zijwaartse beweging.

Maar er is nog een manier waarop je de RSI indicator kan gebruiken en ditmaal in een up- of downtrend. Deze techniek heet de ‘bullish of bearish divergence’. Met deze techniek kan je een omkeer in de trend spotten op elke timeframe.

Hier hebben we een aparte post voor gemaakt. Klik hier om deze techniek te lezen.

Wat zijn bullish en bearish divergence?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment