Koers Bitcoin
Bitcoin nieuws crypto nieuws

Hoe enorme liquidaties ervoor zorgden dat Bitcoin in 24 uur met 16% daalde

Bitcoin daalde op mainstream crypto exchanges zoals Binance tot $16334 afgelopen nacht. Dit gebeurde door trapsgewijze liquidaties waarmee veel volatiliteit kwam kijken.

De prijs van Bitcoin (BTC) daalde met maar liefst 16% tot $16.334 in de nacht op 26 november sinds hij zijn hoogtepunt bereikte op $19.484 de vorige dag. Gegevens suggereren dat trapsgewijze liquidaties de drijvende kracht waren achter de massale correctie.

Voorafgaand aan de terugtrekking bereikte de openstaande interesse van de Bitcoin-futuresmarkt een nieuw record. De derivatenmarkt was ook oververhit door kopers, waardoor de markt naar één kant op zwaaide.

De combinatie van twee factoren veroorzaakte een snelle prijsdaling van BTC naast een piek in het handelsvolume van futures.

Meer dan een miljard dollar aan futures-contracten werd geliquideerd, vergelijkbaar met de crash van 12 maart. De Chicago Mercantile Exchange zag bijvoorbeeld 1,8 miljard dollar in volume - het hoogste ooit, volgens Skew.

Wat veroorzaakte de Bitcoin liquidaties?

Toen de prijs van Bitcoin begon te dalen, steeg de instroom van Bitcoin naar crypto exchanges. Dit geeft aan dat whales, of vermogende Bitcoin investeerders, zwaar verkochten op grote exchanges.

Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, wees erop dat de indicator All Exchanges Inflow Mean, de verkoopdruk van whales liet zien.

Aanvankelijk zorgde de uitverkoop van whales ervoor dat de prijs van Bitcoin daalde tot ongeveer $18.000. Maar omdat er waarschijnlijk een groot aantal overbelaste lange futures contracten waren, leidde dit tot een enorme langdurige verkoopdruk.

Binnen enkele uren daalde Bitcoin tot slechts $16.334, wat neerkwam op een maartachtige crash. Gegevens suggereren namelijk dat op die dag ook voor bijna $1,9 miljard aan futures-contracten werden geliquideerd.

Volgens Glassnode, een on-chain marktgegevensanalysebedrijf, zag Binance Futures de grootste pieken in liquidaties van $425 miljoen in slechts twee uur om 3 uur 's ochtends en 8 uur' s ochtends.

Hoe nu verder met de Bitcoin prijs?

Een correctie zoals deze in een langdurige uptrend is niet meer en niet minder dan een normale gebeurtenis. Juist willen trades en investeerders zulke correcties zien zodat de zij weer laag in kunnen kopen en in kunnen spelen op een verdere stijging. 

Daling zoals dit zijn gezond in een langdurige uptrend, er is dus zeker geen reden voor paniek.