Dubbele top patroon
Crypto academy

Dubbele bodem & top patroon

Alles wat hier wordt uitgelegd geldt exact hetzelfde voor het dubbele top patroon alleen dan omgekeerd

De dubbele bodem traden wij vooral op de 15 minuten chart (elke candle = 15 minuten) maar kan op elke timeframe worden uitgevoerd.

Zoals je ziet op onderstaande foto houdt een dubbele bodem 2x een bounce vanaf dezelfde prijsrange in. Bij dit patroon is het vooral afwachten wat de prijs doet NA dat het patroon zich heeft ontwikkeld. Je hebt dus alle tijd en hoeft na het vinden van dit patroon niks overhaast te doen.

We wachten namelijk op een extra confirmatie nadat dit patroon is ontwikkeld. Dit is de stijging over de ‘neckline’.

Neckline

De neckline is het middenstuk tussen de twee bodems in. Bekijk de volgende 2 foto’s.

Voordat we een positie willen inslaan wachten we dus op een stijging over deze neckline. Hoe dit eruit ziet zie je op de foto’s hierna.

Stijging over de neckline

Zodra de koers over de neckline van een dubbele bodem stijgt triggert dat de meeste traders om in te kopen waardoor de koers een verdere stijging maakt.

Zodra een dubbele bodem op de koers vormt kan je dus in alle rust afwachten totdat de koers over deze lijn stijgt. Je kan van te voren al een automatische kooporder plaatsen die automatisch voor jou een positie opent zodra de koers begint te stijgen. Maar dit is een keuze van jezelf. Ben je namelijk vaak in de gelegenheid om het in de gaten te houden of ben je aan het werk?

Naar hoeveel profit je wilt streven is ook een eigen keuze. In de onderstaande twee voorbeelden zie je dat de koersen ruim 7% stijgen na het breken van de neckline. Echter soms stijgt de koers veel verder (denk aan 10 of 15%).

Mocht je met futures op Binance traden dan kan een stijging van alleen al 2% leuke profits opleveren.

Er zijn ook momenten waarop je GEEN positie moet openen na het breken van de neckline. Lees verder om te weten te komen waarop je moet letten.

Do’s en dont’s

Kijk altijd goed of er niet meerdere bounces zijn vanaf hetzelfde level. Op de foto hieronder lijkt het op het eerste zicht een dubbele bodem.

Maar wanneer ik uitzoom op de foto hieronder zie je dat op dit level al vaker een bounce was geweest. Het telt op dit moment dus niet als een dubbele bodem, stap daarom dus niet in een positie wanneer de koers begint te stijgen.

– Wacht altijd op een stijgende close boven de neckline. Een close is een nieuwe hele 15 minuten candle boven de neckline.

– Besluit goed voor jezelf voor welke profit je streeft en wees geen baghodler.