De Bitcoin prijs is $86.000 in Nigeria, waarom zo’n groot verschil?

Sinds het begin van 2021 jaagt de prijs van Bitcoin (BTC) wekelijks en dagelijks nieuwe hoogtepunten na. Op 21 februari bereikte BTC een nieuw recordniveau van $ 58.300. Een interessant fenomeen is echter dat zelfs met veel bestaande wereldwijde cryptocurrency exchanges, de prijs van BTC nog steeds sterk kan variëren.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

De prijs van Bitcoin is op het moment $56,308.87, dat is een stijging van -9.26% in de afgelopen 24hr.

Dit roept een intrigerende vraag op: hoe kan Bitcoin tegelijkertijd worden verhandeld tegen $ 53.047 in Maleisië, $ 49.727 in Singapore, $ 51.133 in India en meer dan $ 86.000 in Nigeria? Is de reden gewoon een tijdelijke onbalans tussen kopers en verkopers, belastingen of regelgeving? Of speelt er nog iets anders?

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, is er echt geen vaste prijs voor BTC, aangezien bijna elk land zijn eigen digitale activawaardering heeft.

De prijzen van cryptovaluta's zullen op elk moment van land tot land verschillen, zelfs na aanpassing van de valutakoers. Enige extra koop- of verkoopdruk zou inderdaad tot discrepanties kunnen leiden, maar dat mag niet continu en constant zijn.

Wat veroorzaakt de enorme prijsverschillen in BTC?

Dit fenomeen is echter niet iets nieuws of exclusief voor cryptocurrencies. Exxon Mobil-aandelen worden bijvoorbeeld verhandeld in de Verenigde Staten, de Russische, Argentijnse, Duitse, Mexicaanse en Swizz-markten.

Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn voor de wrijving, waaronder bureaucratie en landspecifieke wetten, zijn ze in wezen dezelfde troef. Niettemin verschillen hun prijzen meestal na correctie voor wisselkoersen.

In tegenstelling tot aandelen duurt het overboeken van cryptocurrencies meestal minder dan een uur en is het niet afhankelijk van bewaarders en certificaatbeheerders. Daarom kan bureaucratie niet de reden zijn voor de grote prijsverschillen voor Bitcoin, dat grenzeloos is.

Stel aan de andere kant dat iemand zojuist BTC heeft gekocht in de VS of Europa en bereid is het in Argentinië te verkopen om te profiteren van het verschil van 6,5%. Zelfs als er geen transactiekosten aan verbonden waren, zou het resultaat de lokale valuta zijn, de Argentijnse peso.

Het wordt echter ingewikkelder, omdat men dit fiatgeld terug moet omzetten in dollars of euro's. Er kunnen binnenlandse beperkingen, belastingen of, erger nog, een andere valutakoers zijn voor buitenlanders. Bovendien vinden traditionele valuta-overmakingen niet plaats in het weekend en duren ze meestal een of twee werkdagen.

Het is niet verrassend dat de landen met de hoogste BTC-waarderingen consistent laag scoren op de wereldwijde ranglijst van investeringen en financiële vrijheid. Belemmeringen en belastingen die worden gecreëerd door strikte overheidscontroles, vertalen zich in extra risico's en kosten voor de fiatconversie en -afdracht. Dit alles draagt bij aan de geziene bitcoin prijs ten opzichte van de overige landen.

Overheidsmaatregelen kunnen tot extreme situaties leiden

Extreme kapitaalbeheersingssituaties, zoals de centrale bank van Nigeria die onlangs alle cryptocurrency-gerelateerde bankrekeningen heeft gesloten, kunnen achterlopen op de huidige premie van 70% ten opzichte van de wereldwijde BTC-markten. Maar Nigeria heeft waarschijnlijk de hoogste premie ter wereld, omdat met name het land ook koploper is als het gaat om de acceptatie van Bitcoin, op basis van de nieuwste gegevens.

Uiteindelijk zullen arbitragehandelaren een oplossing vinden om sancties te omzeilen, en het prijsverschil zou kleiner moeten worden. Maar op dit moment is er geen effectieve manier om te "profiteren" van de arbitrage.

Voor degenen die zich afvragen wat ervoor zou zorgen dat Bitcoin onder de meeste liquide markten zoals de VS handelt, is er geen definitief antwoord. Het is hoogstwaarschijnlijk een regelgevende hindernis voor het storten van fiatgeld op lokale beurzen, waardoor een onevenwicht ontstaat ten gunste van de verkoopzijde.

De negatieve premie komt echter minder vaak voor en stablecoins kunnen worden gebruikt om dit effect te verzachten. Ondertussen, wanneer een forse premie wordt gezien in lokale fiat-valuta, rechtvaardigt dit niet een vergelijkbaar prijsverschil voor in dollar luidende stablecoin-handel.

Dergelijke prijsverschillen tussen verschillende landen vertegenwoordigen dus de risico's, administratieve rompslomp, belastingen en inefficiënties van het omwisselen van fiat tussen valuta's en het versturen van fiatgeld over de grenzen heen.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Plaats een reactie