crypto traden, de 5 belangrijkste dingen die ik heb geleerd in 5 jaar

Traden op de financiële markt heeft iets moois. Het geeft je vrijheid, een ongelimiteerd vermogen, nieuwe kennis en inzichten en het gooit je 9 tot 5 mentaliteit compleet door de war. 


Het is niet gek dat veel mensen willen beginnen met het traden op de financiële markt en met name in crypto. Voordat je hiermee begint is het altijd verstandig om kennis te vergaren over het vak en te luisteren naar mensen die al in het vak zitten. Vandaag, in deze blog, deel ik graag de 5 belangrijkste dingen die ik in 5 jaar heb geleerd met het traden in crypto. 

1. Risicomanagement

Om uit te kunnen blinken in een vak moet je vaak out of the box denken. Met 'out of the box' denken kan je jezelf onderscheiden van de rest (het normale denken) en sneller of vaker succesvol worden dan andere mensen. 

Met crypto traden kan je ook een soort van out of the box denken met het risicomanagement dat je uitvoert. Veel beginners maar ook veel mensen die al een langere tijd in het vak zitten denken alleen aan het feit dat je ongelimiteerd kan verdienen en laten hun ogen vol sluipen met euro tekens. Voordat ze een cryptovaluta aankopen zitten ze al te rekenen hoeveel ze potentieel kunnen gaan verdienen. 

Het is op zich geen probleem om uit te rekenen hoeveel je kan verdienen met de cryptovaluta die je aankoopt maar het is wel een verkeerde denkwijze. Denk eens andersom en reken uit hoeveel je kan verliezen op de positie die je opent. Is dit de ene keer €100 en de andere keer €300? Dan doe je iets niet goed. 

Met risicomanagement in crypto trading zorg je er eigenlijk voor dat jouw verlies in verhouding staat met hoeveel je kan verdienen. Het is een lastig en saai begrip maar by far het meest belangrijke. Als jij je risicomanagement op orde hebt sta je namelijk al een grote stap voor op andere mensen die beginnen met crypto traden. 

Wat is risicomanagement precies?

Risicomanagement in het crypto traden brengt in kaart hoeveel je kan verdienen en verliezen bij het openen van een trade. Een gezonde verhouding is bijvoorbeeld 3 op 1. Je kan bij een verhouding van 3 op 1 dus 3x zoveel verdienen dan dat je potentieel kan verliezen. 

In deze stap is het dus super belangrijk om je risico te minimaliseren zodat je meer kan verdienen. 

Voordat je een trade opent bepaal je jouw uitbetaal targets (het moment wanneer je de positie sluit met winst) en jouw stop loss (het moment dat je de positie met verlies sluit om grotere verliezen te voorkomen). Zodra je dit bepaalt hebt zal je de verhouding zien tussen je potentiële winst en verlies. Als voorbeeld met een verhouding van 3 op 1 verlies je €100 op de stop loss en verdien je €300 op je target. De winst is dus 3x zo groot dat het verlies. 

Waarom is risicomanagement zo belangrijk tijdens het crypto traden?

Iedereen die wilt beginnen met het traden in crypto moet begrijpen dat verliezen part of the game is. Geen enkele crypto trader is 100% accuraat, dit is onmogelijk en bestaat niet. Dat je zo nu en dan een verliezende trade maakt als handelaar op de financiële markt moet je dus accepteren en omarmen. 

Wanneer je dit omarmt en er op de juiste manier mee omgaat zal je zien dat jouw verliezen makkelijk weg te werken zijn middels risicomanagement. Om terug te komen op de 3 op 1 verhouding zal je dus begrijpen dat je 3x achter elkaar kan verliezen en slechts 1x hoeft te winnen om nog steeds quitte te staan en dit terwijl je als winstgevende trader vaker zal winnen dan verliezen.  

Zorg er middels risicomanagement voor dat jouw winst altijd hoger is dan jouw verlies zodat je verliezende trades makkelijk kan opvangen. 

Wanneer je risicomanagement tijdens het crypto traden aan je laars lapt zal je al snel merken dat je nooit winstgevend wordt op de lange termijn. En nog steeds veel gemaakte fout door beginners is dat het verlies hoger is dan de potentiële winst. Door andersom te kijken en te denken en jij dus je verlies gaat minimaliseren zal je merken dat de winsten automatisch omhoog trekken. 

De 3 op 1 verhouding is een veel gebruikte verhouding in crypto trading. Echter kan je hier compleet je eigen draai aangeven. Een verhouding van 6 op 1 of zelfs 10 op 1 is ook mogelijk. Het ligt er maar net aan hoe jij je verlies minimaliseert.  

Bekijk hier 3 manieren om een stop loss te plaatsen en verlies te MINIMALISEREN. 

2. Kies de juiste exchange

Handelen op de juiste exchange is erg belangrijk. De exchange is namelijk de plek waar jij al jouw orders gaat plaatsen en je wilt dat dit uiteraard goed, goedkoop en veilig verloopt. 

Veel beginnende crypto traders denken bijvoorbeeld dat ze goed kunnen handelen in crypto op Bitvavo. Maar dat is zeker niet het geval. Bitvavo is een crypto broker waarop je investeert in cryptocurrency en dus ook hogere fees betaalt. 

Wanneer je wilt traden in crypto ga je opzoek naar een crypto exchange. De crypto exchange waarop ik handel is Binance

Binance is een crypto exchange gericht op de echte crypto trader. Het is goedkoop, betrouwbaar en heeft meer dan 18 miljoen gebruikers wereldwijd. 

3. Trouw met één pair

Het maakt niet uit of je handelt in crypto, aandelen of Forex, het volgende kan elke trader beamen: kies 1 handelspaar uit en trouw hiermee. 

Een gemaakte fout waar ook ik pas erg laat achter kwam was het feit dat ik teveel koersen in de gaten hield. Ik dacht altijd 'des te meer koersen ik in de gaten hou, des te meer ik kan verdienen' maar dat zit in de praktijk anders in elkaar. 

Wanneer je teveel koersen in de gaten houdt zal je merken dat je volledige aandacht ontbreekt. Je zal hierdoor juist veel instapmomenten missen. Als je daarin-tegen slechts 1 koers in de gaten houdt met je volledige aandacht zal je elk instapmoment meepakken en heb je alle tijd om goed te analyseren. 

Het is verstandig om gewoon te beginnen met 1 handelspaar. Wanneer je deze echt goed onder de knie hebt kan je opschalen naar 2 of maximaal 3 handelsparen. Je kent een handelspaar pas goed wanneer je op ieder moment van de dag kan zeggen wat de prijs is. 

In crypto zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om enkel in Bitcoin tegen over USDT te traden. 

4. Consistentie

Consistentie is een aanvulling op 1. Risicomanagement.

Consistent crypto traden is ook enorm belangrijk. Consistent crypto traden betekent eigenlijk dat je altijd dezelfde verliezen en winsten maakt. 

Het risicomanagement wilt nog wel eens verschillen. De ene keer kan dit 3 op 1 zijn en de andere keer 4 op 1 of 3.5 op 1. Maar die '1' (jouw verlies) blijft altijd hetzelfde, namelijk 1. 

Zorg ervoor dat je altijd hetzelfde verliest op deze 1. Wanneer je dit niet doet zal je al snel merken dat de verhoudingen (3 op 1 etc.) ook geen nut meer hebben. Stel dat je de ene keer bij een verliezende trade bijvoorbeeld €100 verliest en de volgende keer €200. 

Totaal heb je nu €300 verloren en win je bij een winnende trade met een 3 op 1 verhouding €300 terug. Je dekt nu met een risicomanagement van 3 slechts 2 verliezende trades terwijl je er eigenlijk 3 zou moeten kunnen dekken. 

Met een consistentie investering tijdens het traden in crypto zorg je er dus voor dat je geleidelijke winsten maakt in verhouding met jouw risicomanagement. 

5. Leer van ervaren

Wanneer je echt wilt beginnen met het traden in crypto is het super verstandig om te leren van mensen die al in het vak zitten. Kijk video's op YouTube of lees blogs zoals deze. 

Ook kan je een kijkje nemen bij onze PREMIUM waarin je mee handelt met onder andere mijn trades. Je kan hier op jouw beurt van leren, direct in de praktijk. 

Als je de stap gaat maken om te beginnen met het crypto traden kan je deze crypto traden voor beginners blog eens doorlezen waarin een winstgevende strategie de vinden is.