Bitcoin Update: Taproot Schnorr

Taproot is de belangrijkste BTC-update sinds de SegWit-soft fork van 2017. Het is bedoeld om de fungibiliteit van Bitcoin te vergroten, de functionaliteit van slimme contracten te verbeteren en de privacy te vergroten door alle transacties er hetzelfde uit te laten zien voor buitenstaanders. Met name de Taproot-upgrade komt samen met het Schnorr Signature-algoritme.

Het wordt beschouwd als een van de beste op het gebied van cryptocurrency door een hoge effectiviteit te bieden en opties voor meerdere handtekeningen te ondersteunen. Bitcoin-transacties bevatten vaak meerdere ingangen en voor elk ervan is een afzonderlijke handtekening vereist. Met Schnorr kunnen alle handtekeningen worden gecombineerd en opgeslagen als één, waardoor meer ruimte wordt vrijgemaakt en de transactie wordt vereenvoudigd.

Een Schnorr-handtekening is een algoritme voor digitale handtekeningen dat in 1989 is ontwikkeld door een Duitse wiskundige Claus Schnorr. Het staat bekend om de mogelijkheid om meerdere handtekeningen samen te voegen tot één handtekening, waardoor transacties niet van elkaar te onderscheiden zijn, waardoor de privacy toeneemt.

Voordelen van Taproot en Schnorr

Volgens Steve Lee, een medewerker van Bitcoin Optech, biedt de Taproot & Schnorr-soft fork de volgende mogelijkheden:

  • Schalen: 30-75% besparing op multi-handtekeningen en 2,5 snellere blokvalidatie.
  • Fungibiliteit: alle outputs worden niet meer te onderscheiden, waardoor de privacy toeneemt.
  • Scriptinnovatie: biedt een eenvoudige manier om crypto-handtekeningen te structureren.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

De grootste rol van Taproot is om transacties vergelijkbaar te maken, zodat ze niet door buitenstaanders kunnen worden herkend. Zelfs de meest complexe slimme contracten op de blockchain zien er analoog uit aan reguliere transacties. De feitelijke innovatie van Taproot is de flexibiliteit voor privacybeschermende coöperatieve uitgaven: Bitcoin-gebruikers kunnen hun handtekeningen combineren in één sleutel en deze gebruiken als programmeerbare fondsen zonder hun doel te identificeren, wat zowel de privacy als de fungibiliteit verbetert.

Wat is Schnorr / Taproot?

De update die bekend staat als "Schnorr / Taproot" bestaat uit drie Bitcoin Improvement Proposals (BIP's), nieuwe codevoorstellen om Bitcoin Core te verbeteren, de referentieclient die wordt gebruikt om het Bitcoin-protocol uit te voeren. Het BIP # 340 voegt zogenaamde "Schnorr-handtekeningen" toe, het BIP # 341 voegt "Taproot" toe en het BIP # 342 voegt "Tapscript" toe. Aangezien Schnorr-handtekeningen en Taproot de meest consequente onderdelen van deze update zijn, zullen we ons hier hier op concentreren.

Schnorr / Taproot is het resultaat van jaren werk. Het idee van Taproot werd in januari 2018 voorgesteld door Bitcoin-ontwikkelaar Gregory Maxwell Taproot. Een andere Bitcoin-ontwikkelaar, Pieter Wuille, kwam met het voorstel om het idee in september 2019 te implementeren. Vervolgens ging het door een uitgebreide review- en testfase, waaraan 150 ontwikkelaars deelnamen. een evaluatieproces van 7 weken in november 2019. De code zal worden geïmplementeerd in de volgende release van Bitcoin Core, in december 2020 - maar het betekent niet eens dat het daadwerkelijk zal worden overgenomen door deelnemers aan het Bitcoin-netwerk.

Het Taproot-voorstel bouwt voort op de handtekeningen van Schnorr. De belangrijkste functie van Schnorr-handtekeningen is om transacties met meerdere handtekeningen (multisig) te maken, waarvoor meerdere handtekeningen moeten worden verwerkt, en traditionele transacties met één handtekening (P2PKH genaamd, voor transacties met 'pay-to-public-key-hash'). ), zien er hetzelfde uit op de blockchain. De functie van Taproot is om deze benadering uit te breiden naar andere, meer complexe soorten transacties (P2SH genaamd, voor ‘pay-to-script-hash’ -transacties) en ze er ook uit te laten zien als traditionele P2PKH-transacties.

WIL JIJ OOK BITCOIN KOPEN?

WIJ DOEN DIT VIA BITCOINMEESTER.NL

Hoe werkt dat? Het fundamentele voordeel van Schnorr-handtekeningen is dat ze sleutel- en handtekeningaggregatie mogelijk maken. Dit betekent dat het mogelijk wordt om verschillende publieke sleutels te combineren tot een nieuwe, enkele. Stel dat de handtekeningen van Alice en Bob vereist zijn voor een multisig-betaling aan John: dankzij Schnorr is het mogelijk om handtekening A en handtekening B te combineren tot handtekening C. Wanneer Alice en Bob hun (zogenaamde 'drempel') handtekeningen en openbare sleutels verstrekken , verschijnt alleen "Signature C to John" op de blockchain. De transactie ziet er daarom uit als een traditionele transactie met een enkele handtekening van C naar John.

Privacy en fungibiliteit

Wat verandert de upgrade van Schnorr / Taproot voor de dagelijkse gebruiker? Kortom, het verhoogt de fungibiliteit en privacy van Bitcoin. Om een valuta ‘fungibel’ te laten zijn, moeten al zijn individuele eenheden niet te onderscheiden zijn van een andere eenheid. De Amerikaanse dollar is fungibel omdat elke individuele rekening van $ 1 exact hetzelfde waard is. Eén dollarbiljet had kunnen worden gebruikt om illegale drugs te betalen, een ander om een bruiloft te financieren, het gebruik in het verleden zal hun waarde niet veranderen: ze zijn precies hetzelfde waard. Omdat transacties openbaar worden uitgezonden op de blockchain en omdat verschillende soorten transacties verschillende digitale vingerafdrukken hebben, is het momenteel vrij eenvoudig om identificerende informatie over specifieke transacties te verkrijgen.

In staat zijn om het gebruik van bepaalde munten in het verleden te identificeren, kan ze ‘aantasten’ en ze minder waard maken dan ‘schone’ munten. Dit is een aanzienlijke bedreiging voor de fungibiliteit van Bitcoin en voor zijn vooruitzichten als valuta. Met Schnorr-handtekeningen, en zelfs meer met Taproot, lijken alle transacties van dezelfde soort te zijn op de blockchain. Het wordt veel moeilijker om erachter te komen of een bepaalde transactie een een-op-een betaling was (van Alice naar Bob) of een complexe transactie met meerdere handtekeningen, op tijd gebaseerde voorwaarden of het Lightning-netwerk. Het is dus een netto-vervangingswinst. Schnorr / Taproot verhoogt de privacy van Bitcoin op een vergelijkbare manier.

Door een multisig-transactie te analyseren, kan men ook de specifieke multisig-opstelling identificeren die werd gebruikt, de manieren waarop aan de succesvoorwaarden van een bepaald smart contract is voldaan, het type portemonnee dat werd gebruikt, enz. Het verdoezelen van deze informatie is geweldig privacywinst voor Bitcoin-gebruikers. Maar de upgrade komt niet alleen de gemiddelde gebruiker ten goede.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Efficiëntie en flexibiliteit

De upgrade komt ook ten goede aan twee andere groepen: Bitcoin-ontwikkelaars en crypto-uitwisselingen. Bitcoin gebruikt momenteel Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) -handtekeningen, die gewoonlijk ongeveer 72 bytes wegen, terwijl Schnorr-handtekeningen 64 bytes wegen. De overstap van de ene standaard naar de andere levert dus al een efficiencywinst van 11-12% op. Maar er is meer omdat, zoals hierboven vermeld, Schnorr-handtekeningen het samenvoegen van handtekeningen mogelijk maken. Stel je voor dat Alice, Bob en John een transactie moeten ondertekenen, zoals gebruikelijk is bij multisig-schema's die 3 van de 5 handtekeningen vereisen.

Dit betekent dat er 3 handtekeningen naar de blockchain gestuurd moeten worden: die van Alice, Bob en John. Hoe meer handtekeningen er nodig zijn, hoe groter de transactie, hoe hoger de transactiekosten. Dus, met ECDSA-handtekeningen, hoe complexer het slimme contract, hoe duurder het wordt om het uit te voeren. Door complexe slimme contracten uit te voeren met een enkele handtekening, verlaagt de Schnorr / Taproot-upgrade de kosten van het uitvoeren van slimme contracten aanzienlijk. Dit helpt ontwikkelaars omdat het betekent dat ze meer complexe slimme contracten bovenop Bitcoin kunnen schrijven zonder de blockchain zwaar te belasten. Het helpt ook uitwisselingen en andere belangrijke actoren van het Bitcoin-ecosysteem, zoals OKCoin, omdat het betekent dat ze complexe slimme contracten, zoals multisig-portefeuilles en timelock-transacties, voor veel goedkoper kunnen uitvoeren.

Verwacht wordt dat de samengestelde efficiëntieverbeteringen van de upgrade ervoor kunnen zorgen dat de uitwisselingen van vergoedingen tot 30% dalen. De winst in flexibiliteit en efficiëntie zal helpen bij het opschalen van de verschillende inspanningen om DeFi-functies (gedecentraliseerde financiën) naar Bitcoin te brengen.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Bitcoin zet hiermee een nieuwe stap richting adoptie

De nieuwe versie van Bitcoin Core implementeert de code voor BIP's 340, 341 en 342, respectievelijk Schnorr-handtekeningen, Taproot en Tapscript. Het betekent echter niet dat deze nieuwe code direct wordt geactiveerd. Ten eerste moet de code worden geactiveerd op ‘signet’ en / of ‘testnet’, de Bitcoin-blockchains die uitsluitend worden gebruikt voor testen. Zo'n grote verandering heeft inderdaad een uitgebreide evaluatie vereist en zal verder getest moeten worden. Testen is absoluut de sleutel om de veiligheid van het Bitcoin-netwerk te behouden en vormt een centraal onderdeel van het werk van Bitcoin Core-ontwikkelaars. Wanneer de activeringscode wordt opgenomen in Bitcoin Core, moeten de miners aangeven (of niet) dat ze bereid zijn om deze te gebruiken.

Op dit moment is de som van de miners die 91% van de hashrate op het Bitcoin-netwerk beheersen en een uitgesproken mening hebben uitgesproken voor het activeren van Taproot. Er zijn verschillende manieren om het activeringsproces uit te voeren, de twee belangrijkste worden besproken op een speciale website. Zelfs als de upgrade door de mijnwerkers wordt geactiveerd, blijft het voor portemonneeontwikkelaars, uitwisselingsingenieurs en andere belangrijke infrastructuurmedewerkers nodig om hun diensten bij te werken om de upgrade volledig functioneel te maken. In tegenstelling tot wat er in 2017 gebeurde met de controverse over de block-size limit, lijkt het deze keer dat mijnwerkers, ontwikkelaars, exchanges en gebruikers allemaal de voordelen zien van samenwerking om het meeste uit deze upgrade te halen.

Wat de Schnorr / Taproot-upgrade daarom laat zien, is ook dat de Bitcoin-gemeenschap in het algemeen de virtueuze cirkel van innovatie en samenwerking waar Bitcoin zelf op is gebaseerd, echt heeft begrepen.

PROBEER CRYPTOTARGETS PREMIUM 14 DAGEN GRATIS!

VERSLA DE MARKT MET PROFESSIONELE IN- EN VERKOOP SIGNALEN!

Plaats een reactie