3 manieren om een juiste stop loss te plaatsen en verlies te minimaliseren

Een stop loss order houdt in dat je via het handelsplatform instructies geeft dat het systeem jouw positie automatisch moet verkopen wanneer de prijs daalt tot of onder een vooraf bepaald niveau om groter verlies te voorkomen. 

Het vooraf gespecificeerde niveau kan een prijs of een percentage zijn (bijvoorbeeld -10%). Als het een prijscijfer is, dan is dit de prijs waarop de stop loss wordt uitgevoerd. Als het een percentage is, dan is de stop loss pas geldig na het dalen van de procentuele waarde van jouw aanprijs.

Laten we een snel voorbeeld hiervan bekijken. Je hebt een Bitcoin positie geopend met $ 200 en je wilt voorkomen dat je meer dan 10% hiervan verliest. 10% van $ 200 is $ 20. Je trekt dit af van jouw positiegrootte van $ 200, wat $ 180 is.

Dit betekent dat de Bitcoin positie wordt verkocht als de prijs $ 180 bereikt. Dit wordt jouw stop loss prijs om grotere verliezen te voorkomen.

3 plekken waar jij jouw stop loss het beste kan plaatsen

Op de koers kan je over het algemeen 3 plekken zien waar jij jouw stop loss het beste kan plaatsen. 

Stop loss onder de laatste low

De meest bekende plek voor het plaatsen van een stop loss is onder de laatste low van een trend. Stel dat je een trend trader bent en je binnen een trendterugval wilt instappen en wilt inspelen voor nog een wave omhoog. 

Vaak zet je dan de stop loss onder de laatste low.

Een trader doet dit omdat een trend vaak beweegt in higer highs en higer lows. Wanneer een low wordt doorbroken laat dat vaak zien dat de trend over is, uit de trade gaan dus. 

stop loss, low

Stop loss onder de candle

Een wat agressievere stop loss is een stop loss die je vlak onder een gesloten candle plaatst. Stel dat je binnen jouw strategie op een bepaalde structuur opzoek gaat naar een bearish engulfing candle. Dan plaats je de stop loss iets onder deze candle nadat deze is opgedoken. 

In dit voorbeeld bevinden we ons in dezelfde trend alleen minimaliseren wij ons verlies flink doordat we een strakkere stop loss hanteren. Het nadeel van een stop loss zoals deze kan wel snel geraakt worden. 

stop loss below candle

Stop loss onder structuur

Een wat voorzichtere handelaar kan ervoor kiezen om de stop loss helemaal onder het structuur van de trend te plaatsen. Hierdoor krijg een grote speling en heb je meer kans dat de positie in winst afsluit. Een nadeel hiervan is wel dat het risicomanagement vaak niet in orde is omdat je meer riskeert dan je potentieel kan verdienen. 

stop loss bewlow structure

Om definitief te bepalen waar jij je stop loss plaats is het verstandig om te kijken welke trader je bent en of risicomanagement een belangrijk deel is binnen jouw tradingsplan.